Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Uk­rai­naan kuu­kau­den poik­keus­ti­la välien ki­ris­tyt­tyä Venäjän kanssa – EU, Nato ja useat län­si­maat tuo­mit­si­vat Venäjä toimet

Venäjän valtaamista ukrainalaisaluksista uhkaa tulla vaarallinen käänne maiden jo ennestään huonoille suhteille.

Ukrainan parlamentin edustalle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat Ukrainaa katkaisemaan diplomaattisuhteet Venäjän kanssa ja kansallistamaan venäläisen omaisuuden Ukrainassa. Kertshinsalmi on ainut reitti Asovanmeren satamakaupungeista Mustallemerelle. Venäjä on aloittanut viime kuukausina tarkastamaan salmea pitkin kulkevaa rahtiliikennettä. Se koituu Ukrainan mukaan kalliiksi liikenteelle.
Ukrainan parlamentin edustalle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat Ukrainaa katkaisemaan diplomaattisuhteet Venäjän kanssa ja kansallistamaan venäläisen omaisuuden Ukrainassa.
Ukrainan parlamentin edustalle kerääntyneet mielenosoittajat vaativat Ukrainaa katkaisemaan diplomaattisuhteet Venäjän kanssa ja kansallistamaan venäläisen omaisuuden Ukrainassa.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Venäjän valtaamista ukrainalaisaluksista uhkaa tulla vaarallinen käänne maiden jo ennestään huonoille suhteille.

Venäjä pysäytti sunnuntaina Krimin niemimaan lähivesillä kolme Ukrainan laivaston alusta ja veti ne Kertshin kaupungin satamaan.

Välikohtaus oli ensimmäinen, jossa Ukrainan ja Venäjän armeijat ovat ottaneet avoimesti yhteen sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin ja alkoi tukea Itä-Ukrainan separatisteja vuonna 2014.

Ukraina reagoi laivojen kaappaukseen voimakkaasti.

Presidentti Petro Poroshenko määräsi Ukrainaan kuukauden mittaisen poikkeustilan, jonka on määrä alkaa keskiviikkoaamuna kello yhdeksän. Ukrainan parlamentin antoi päätökselle hyväksynnän myöhään maanantai-iltana.

Poroshenko oli alun alkaen halunnut kahden kuukauden mittaisen jakson, mutta hän lyhensi poikkeustilan pituutta ja lievensi sen vaikutuksia.

Poroshenkon sanoi televisioidussa puheessaan, että määräys ei pidä sisällään rajoituksia kansalaisvapauksiin, eikä se merkitse lykkäystä presidentinvaaleihin, jotka on määrä pitää 31. maaliskuuta 2019.

USA tuomitsi Venäjän toimet

Nato, EU, Britannia, Ranska, Puola, Tanska ja Kanada tuomitsivat Venäjä toimet, joita ne kutsuivat Venäjän aggressioiksi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon välikohtauksen vuoksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kehotti Venäjää vähentämään jännitystä, jonka se oli aiheuttanut "arroganteilla toimillaan".

Haley muistutti, että presidentti Donald Trump on moneen kertaan toivonut normaaleja suhteita Venäjän kanssa, mutta että "tämänkaltaiset laittomat toimet tekevät sen mahdottomaksi".

Venäjä pyrkii vahvistamaan asemaansa suhteessa Ukrainaan, jotta se voisi sanella maiden väliset säännöt.

Näin arvioi Euroopan hybridiuhkakeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith Venäjän toimia.

– Venäjä haluaa eteenpäin Ukrainan pitkittyneen tilanteen kanssa ja saada Ukrainan asemaan, jossa se tottelee Venäjää, Smith sanoo Lännen Medialle.

Sota sitoo Venäjän resursseja

Sotatoimien laajentamista Smith pitää epätodennäköisenä.

Neljä ja puoli vuotta jatkunut Ukrainan kriisi on merkittävä rasite Venäjälle, Hanna Smith toteaa.

– Ukrainan tilanne sitoo Venäjän resursseja ja käy maalle kalliiksi.

Kertshinsalmi on ainut reitti Asovanmeren satamakaupungeista Mustallemerelle. Venäjä on aloittanut viime kuukausina tarkastamaan salmea pitkin kulkevaa rahtiliikennettä. Se koituu Ukrainan mukaan kalliiksi liikenteelle.
Kertshinsalmi on ainut reitti Asovanmeren satamakaupungeista Mustallemerelle. Venäjä on aloittanut viime kuukausina tarkastamaan salmea pitkin kulkevaa rahtiliikennettä. Se koituu Ukrainan mukaan kalliiksi liikenteelle.

Suhteiden vakauttaminen Ukrainan kanssa olisi Venäjälle tärkeää myös kauppasuhteiden vuoksi, Smith sanoo. Mustanmeren kauppa ja yhteistyö Ukrainan kanssa on hänen mukaansa aina hyödyttänyt Venäjää.

Smithin mukaan Venäjä pelkää myös, että sen Krimillä saavuttama asema heikkenee.

– Se selittää Venäjän sunnuntain reaktiota, joka on potenssiin 15 siitä, miten valtiot yleensä toimivat merialueilla.

Venäjä on perustellut toimiaan sillä, että Ukrainan alukset tunkeutuivat sen aluevesille ilman ennakkovaroituksia, minkä Ukraina on kiistänyt.

Asovanmeri kuuluu Venäjän ja Ukrainan välisen sopimuksen mukaan molemmille valtioille, eikä Ukraina hyväksy Moskovan julistusta, jonka mukaan merialue kuuluisi Venäjälle.

Ylimitoitettuja toimia

Smithin mielestä Venäjän sunnuntain toimet ovat niin ylimitoitettuja, että on sinänsä merkityksetöntä, vetoaako Venäjä aluevesiloukkauksiin, provokaatioon vai mihin.

– Venäjä voi tulkita Asovanmeren tilannetta miten haluaa, koska vakiintunutta sopimusta alueen tilanteesta ei nyt ole olemassa.

Ukrainan ja Venäjän välit Asovanmerellä ovat kiristyneet viime kuukausina sen jälkeen, kun Venäjä alkoi tarkastaa Kertshinsalmen rahtiliikennettä. Salmen ylittävä silta valmistui toukokuussa. Molemmat osapuolet ovat tuoneet Asovanmerelle myös lisää laivastoaan.

Kolme alusta

Venäjä avasi Kertshinsalmella sunnuntaina tulen kohti kolmea Ukrainan laivaston alusta ja otti alukset miehistöineen haltuunsa.

Kyse on kahdesta pienestä tykkiveneestä ja hinaajasta. Miehistöä niissä on yhteensä 23.

Ukrainan mukaan valtauksessa haavoittui kuusi, Venäjän mukaan kolme ukrainalaista.

Ukrainan mukaan se oli antanut Venäjälle ennakkotiedon alustensa aikeista. Venäjä kiisti tämän.

Maanantaina Venäjä avasi salmen liikenteelle ja hinasi ukrainalaisalukset Kertshin kaupungin satamaan.

Alukset olivat lähteneet Odessasta, ja ne olivat matkalla Mariupoliin.

Kaksi versiota

Venäjän mukaan laivat tulivat laittomasti Venäjän aluevesille, sen jälkeen kun Venäjä oli sulkenut väliaikaisesti alueen meriliikenteeltä.

Ukrainan mukaan välikohtaus tapahtui Mustallamerellä ja on siten kansainvälisen lain räikeä rikkomus.

Venäjä ja Ukraina sopivat vuonna 2003 vapaasta liikennöimisestä Kertshinsalmessa ja Asovanmerellä.

Venäjä kiristi otettaan alueella sen jälkeen, kun Kertshinsalmen silta valmistui tämän vuoden toukokuussa.

Venäjä on tarkastanut viime aikoina säännönmukaisesti Ukrainan aluksia Asovanmerellä, jonka satamat ovat tärkeitä Ukrainan taloudelle.