Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Ukraina va­roit­ti Venäjää erit­täin vakavan maa­hyök­käyk­sen uhasta – Eu­roo­pan joh­ta­jat pel­kää­vät konf­lik­tin muut­tu­van vaa­ral­li­sem­mak­si

Konfliktin ei saa antaa kärjistyä, sanoi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Konfliktista sydämistyneet ukrainalaiset kokoontuivat maanantaina Kiovassa parlamenttitalon edustalle ja vaativat diplomaattisuhteiden katkaisemista Venäjään.
-

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen kehotti tiistaina Venäjää vapauttamaan viikonloppuna vangitsemansa 23 ukrainalaista merimiestä. Hänen mukaansa konfliktin molempien osapuolien tulee osoittaa, että ne yrittävät rauhoittaa tilannetta.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on varoittanut erittäin vakavasta maahyökkäyksen uhkasta. Ukraina julisti maanantaina maan olevan poikkeustilassa sen jälkeen, kun Venäjä otti viikonloppuna haltuunsa kolme sen alusta ja niiden miehistön Kertshinsalmella.

-

Moskovan mukaan Ukraina tunkeutui sen aluevesille, minkä Kiova kieltää. Von der Leyen sanoi, että tilanne ei ole kokonaisuudessaan vielä ymmärretty, mutta tärkeintä on, ettei se pääse karkaamaan hallinnasta.

– Tässä on kyse alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisesta ja siitä, ettei riita kärjisty. Kreml on rikkonut näitä sääntöjä ja periaatteita viime vuosina. Meneillään olevassa tilanteessa molempien osapuolten tulee osoittaa, että ne tekevät aktiivisesti töitä tilanteen purkamiseksi, hän sanoi Berliinin turvallisuuskonferenssissa.

Soittoja Kremliin ja Kiovaan

Von der Leyen vaati Venäjän ottamien alusten ja miehistön vapauttamista.

– Ukrainan täytyy antaa todisteet tapahtumista. Venäjän täytyy sallia vapaa kulku vesillä eikä toimia suhteettomasti, hän lisäsi.

Monet Euroopan johtajat ilmaisivat huolensa tilanteesta. Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi, että hän toivoo Ukrainan ja Venäjän välisten jännitteiden laantuvan nopeasti ja miehistön vapautuvan. Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl sanoi olevansa huolissaan, että konflikti voi muuttua vaarallisemmaksi.

Bulgarian presidentti Rumen Radev toivoi miehistön vapauttamista ja tilanteelle nopeinta mahdollista ratkaisua.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi soittavansa molemmille osapuolille konfliktin ratkaisemiseksi. Aiemmin tiistaina myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi soittavansa Venäjälle ja Ukrainaan saadakseen aikaan dialogia maiden välillä.

Pakotteiden tiukentaminen esillä

Puolan presidentti Duda myös sanoi, että jos Venäjän vastaisia pakotteita päätettäisiin tiukentaa, Puola olisi mukana.

– Jos olisi kansainvälinen aloite (Venäjän vastaisten) pakotteiden koventamisesta, Puola olisi aloitteessa mukana, koska olemme valmiit toimimaan kaikilla tavoilla, jotka voivat johtaa konfliktin ratkaisuun, Duda sanoi.

Ukraina sanoi tiistaina, että sen viljakuljetukset ovat vaarassa, jos Venäjä jatkaisi hyökkäyksiä. Ukrainan maatalousministerin Maksym Martyniukin mukaan rahti- ja vakuutusmaksut voivat nousta väliaikaisesti.