Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Ukraina ei saanut EU-joh­ta­jil­ta lu­paus­ta so­ti­laal­li­ses­ta tuesta

Tulitauon valvonta Itä-Ukrainassa jatkuu Etyjin johtamana.

Tulitauon valvonta Itä-Ukrainassa jatkuu Etyjin johtamana. Ukraina ei saanut maanantaina EU:n johtajilta lupausta rauhanturvaajien lähettämisestä valvomaan Itä-Ukrainan tulitaukoa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi maanantaina EU:n ja Ukrainan huippukokouksen jälkeen, että Ukrainan odotukset ovat tiedossa, mutta EU:n sotilaallinen tehtävä Ukrainassa on mahdoton.

Tusk sanoi kuitenkin, että EU lähettää mahdollisimman pian siviiliryhmän arvioimaan humanitaarista tilannetta Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko keskusteli Kiovassa Tuskin ja Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit solmivat helmikuussa Minskissä tulitaukosopimuksen, mutta tulitaukoa on toistuvasti rikottu. Tulitaukoa valvovat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat. He ilmoittivat sunnuntaina, että Itä-Ukrainassa lähellä Mariupolia kuultiin jälleen kiivasta tulitusta. Tulitusta kuvattiin kiivaimmaksi sitten helmikuun puolivälin.

"Korkean tason neuvottelut kiihdyttäneet taisteluja"

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen ei usko taistelujen laajenevan, koska se ei olisi Venäjän tukemien separatistien intressissä. Hän pitää todennäköisenä, että taistelujen kiihtymistä seuraa rauhallisempia vaiheita.

- On ollut trendi, että kun asioista on korkealla tasolla neuvoteltu, taistelut ovat kiihtyneet, hän sanoi STT:lle.

Lappalainen pitää mahdollisena, että nyt haluttiin osoittaa EU:n kyvyttömyyttä vaalia Ukrainan tulitaukoa.

Hänen mielestään EU:n rauhanturvaoperaatio ei olisi ollut realistinen.

- Ukrainassa ei ole tietyllä tavalla rauhaa, jota turvata.

- Etyjin valvontaoperaatio on parasta, mitä tässä tilanteessa voidaan saada aikaiseksi.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan kuluneen vuorokauden aikana Itä-Ukrainan taisteluissa kuoli yksi Ukrainan armeijan sotilas ja kolme loukkaantui.

Venäjän tukemat separatistit ovat uhanneet uudesta Mariupolin satamakaupunkiin kohdistuvasta iskusta Venäjällä 9. toukokuutta vietettävän voiton päivän juhlallisuuksien jälkeen.