Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Uk­kos­my­räk­kä vyöryi Oulun yli yön aikana – huo­mi­sek­si odo­tel­laan Mauri18-myrs­kyä

Moni oululainen heräsi torstain ja perjantain välisenä ukkosen ryskeeseen ja rankkaan vesisateeseen. Myräkkä kuului samaan matalapainealueeseen, joka puskee lauantaina Mauri18-myrskyn jylläämään.

Lukija kuvasi perjantaiyön salamointia.
Lukija kuvasi perjantaiyön salamointia.
Kuva: Lukija

Moni oululainen heräsi torstain ja perjantain välisenä yönä ukkosen ryskeeseen ja rankkaan vesisateeseen. Myräkkä kuului samaan matalapainealueeseen, joka puskee lauantaina Mauri18-myrskyn jylläämään.

Päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta kommentoi, ettei Oulun perjantaiyön sademääristä saada valitettavasti tietoa. Lähin mittauspiste kun on Oulunsalon Pellonpäässä, jossa vettä oli kertynyt vain parin millin luokkaa.

Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan on annettu lauantaiksi varoitus vaarallisesti tuulesta, Mauri 18 -myrsky pistää tuulemaan.

Solin kertoo, että Ilmatieteen laitoksella on keskusteltu tämän vuoden Maurin-päivän myrskyn nimeämisestä. 

– On puhuttu, että se olisi Mauri18 erotuksena vuoden 1982 Mauri-myrskystä. Tämän vuoden Mauri ei ole samaa kaliiperia kuin aikaisempi.

Syysmyrsky Mauri ruhjoi Pohjois-Suomea 1982 niin, että se aiheutti jopa satojen miljoonien markkojen vahingot ja kaksi kuolemantapausta.

Mauri18 voimistuu Oulun seudulla lauantaina aamuyön tunteina merialueilla ja päivällä maalla. Lännestä tulossa oleva kylmä rintama ruokkii tuulta. 

Lauantaina myrskypuuskat voivat olla maalla 20 metriä sekunnissa ja keskituuli merellä 21 metriä sekunnissa.

Vuoden 1982 Mauri-myrsky yltyi puuskissa jopa 40 metriin sekunnissa Perämeren rannoilla.  Tuolloin Mauri iski kovemmin Kemiin kuin Ouluun. Raivokas tuuli silpoi rannikolla kokonaisia laitureita veneineen, repi irti rakennusten kattoja, kaatoi puita sekä katkoi sähkö- ja puhelinlinjoja.

Kaisa Solinin mukaan Mauri18-myrsky on sen verran nopealiikkeinen, ettei siihen liity rankkasateita. 

– Vaikutukset ovat lähinnä tuulen voimassa. Tosin voi olla ukkosta ja salamointia.

Lauantain vastaisena yönä lämpötila on Oulun seudulla 15 astetta, kun lämmintä ilmamassaa on luvassa ennen kylmän rintaman saapumista.  

– Säätila on erikoinen siinä suhteessa, että lauantain päivälämpötila on yötä viileämpi eli 13-14 astetta.

Mauri-18 vaikuttaa Oulun seudulla lähinnä lauantaina ajan, tosin sunnuntainakin tuulenpuuskat yltävät 15 metriin sekunnissa.

Myrsky kuljettaa pois leudot lämpötilat, sillä alkuviikosta kylmää ilmaa virtaa Suomeen. Oulun seudulla lämpötilat putoavat noin 10 asteeseen.

Lähetä kuvia myrskystä numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan sääsivulta.