Tyr­nä­vä­läi­nen Lotta Yli-Huk­ka­la-Sii­ra sai lu­ku­in­nos­tuk­sen Harry Pot­te­ris­ta – "Kun oikein in­nos­tuin ja kirja piti imus­saan, luin viisi kirjaa vii­kos­sa"

Kirjapino Lotta Yli-Hukkala-Siiran yöpöydällä hupenee sitä mukaan, kun Nuori Aleksis -palkintoraatiin kuuluva Kempeleen lukion abiturientti ahmii voittajaehdokkaita.

Kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohi, Lotta Yli-Hukkala-Siira keskittyy lukemaan Nuori Aleksis -palkintoehdokkaat. Aikaa on ruhtinaallisesti myös heprean kielen opiskeluun sekä oikeustieteellisen pääsykokeen pänttäämiseen.
Kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohi, Lotta Yli-Hukkala-Siira keskittyy lukemaan Nuori Aleksis -palkintoehdokkaat. Aikaa on ruhtinaallisesti myös heprean kielen opiskeluun sekä oikeustieteellisen pääsykokeen pänttäämiseen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Nuori Aleksis -palkintoraatiin kuuluvan tyrnäväläisen Lotta Yli-Hukkala-Siiran lukuinto alkoi Harry Potterista.

Kirjapino Lotta Yli-Hukkala-Siiran yöpöydällä hupenee sitä mukaan, kun Nuori Aleksis -palkintoraatiin kuuluva Kempeleen lukion abiturientti ahmii voittajaehdokkaita.

Kun luku-urakka alkoi viime keväänä huhtikuussa, lukulistalla oli yhteensä 168, vuoden 2018 aikana ilmestynyttä kotimaista romaania, novellia- sekä runokokoelmaa.

Tiensä palkintoraatiin Yli-Hukkala-Siira selvitti lukemalla 70, kun eniten lukeneella raatilaisella oli kasassa 120 kirjaa.

Lukeminen toimi keväällä ja nyt syksyllä Yli-Hukkala-Siiralle vastapainona ylioppilaskirjoituksille. Älliä on kasassa neljä ja yksi Eximia cum laude approbatur.

– Kun oikein innostuin ja kirja piti imussaan, luin viisi kirjaa viikossa. Oli myös viikkoja, jolloin en avannut yhtään kirjaa, vaan pänttäsin venäjän epäsäännöllisiä verbejä.

Opiskelijaraadin työ on loppusuoralla. Muutaman viikon päästä Yli-Hukkala-Siira sekä raadin neljä muuta jäsentä, Inka Illukka Savitaipaleen lukiosta, Tara Mäkelä, Saarijärven lukiosta, Pinja Nieminen Tampereen lyseon lukiosta sekä Venla Pohjoisvirta, Kuhmoisten yhtenäiskoulun lukiosta vetäytyvät Helsinkiin päättämään voittajasta. Raati valitsee voittajan nuorten valitsemien viiden suosituimman kirjan joukosta.

Yli-Hukkala-Siiran omalta neljän parhaan kirjan listalta yksikään ei päässyt kilpailemaan voitosta. Omaksi suosikiksi nousi Annamari Marttisen Korsetti. Kirjan päähenkilö on mies, joka haluaa pukeutua naiseksi.

– Jos jollakin on ennakkokuuloja transvestiiteista, Marttisen kirjan luettua ne karisevat pois. Olen suositellut kirjaa kavereilleni. Koskettava kuvaus.

Neljä muuta ehdokasta ovat Jukka Behm, Eikä yksikään joka häneen uskoo, (Tammi), Olli Jalonen, Taivaanpallo, (Otava), Tommi Kinnunen, Pintti, (WSOY) sekä Saara Turunen, Sivuhenkilö, (Tammi).

Nuorten valitseman viiden voittajaehdokkaan joukossa ei ole yhtään runokirjaa, vaikka niitä oli useita lukulistalla.

– Nuorten innostuksen puute voi johtua siitä, miten runous tuodaan esille opetuksessa. Analyysin tekeminen sellaisesta tekstistä, mitä on vaikea ymmärtää, ei kannusta lukemaan runoutta.

Nuori Aleksis -palkinto viittaa nimellään nuoreen lukijaraatiin, ei niinkään kirjailijoihin. Jalonen on syntynyt vuonna 1954, Marttinen vuonna 1960 ja Kuusamosta lähtöisin oleva Kinnunen vuonna 1973.

– Olisi hienoa, jos nuoret kirjailijat nousisivat enemmän esille. Sisko Savonlahden esikoisteos Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu oli listalla, mutta karsiutui jatkosta.

Rakkaus lukemiseen on lähtöisin Yli-Hukkala-Siiran kotoa, missä yksi huone oli pyhitetty kirjahyllyille ja kirjoille.

Jo päiväkoti-ikäisenä Tiina-äiti antoi luettavaa kinuavalle tyttärelleen Harry Potterin Viisasten kiven.

– Luin salaa peiton alla taskulampun valossa muutkin Potterit. Äidin varoittelema Lordi Volde­mort ei onneksi kummitellut unissani.

Potterit ovat yhä ajankohtaisia. Abiturientti on valmistautunut ylioppilaskokeisiin kuuntelemalla Puoliveristä prinssiä ruotsiksi ja Viisasten kiveävenäjän kielellä.

Pienestä pitäen toimittajan ja kirjailijan urasta haaveillut Yli-Hukkala-Siira on punninnut elämää ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Vaaka on kallistunut oikeustieteisiin. Olihan Neiti Etsivänisä asianajaja.

– Mitä ikinä tulevaisuudessa teenkin, siihen liittyy vahvasti lukeminen, ja tarinoita syntyy omaksi iloksi pöytälaatikkoon.

Nuori Aleksis -palkinto

Äidinkielen opettajain liitto kokoaa joka vuosi toisen asteen oppilaitosten opiskelijoista koostuvan valtakunnallisen lukijaverkoston, joka valitsee edellisenä vuonna ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjoista mielestään parhaan teoksen Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi.

Loppuraadin viisi opiskelijaa valitsevat viidestä ehdokkaasta voittajan.

Opiskelijat palkitsevat kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla 26. lokakuuta.

Kirjallisuuspalkinnon voittaja saa 1 500 euron rahapalkinnon.

Tämän vuoden Nuori Aleksis -palkinnon saajiksi ovat ehdolla Jukka Behm, Eikä yksikään joka häneen uskoo, (Tammi), Olli Jalonen, Taivaanpallo, (Otava), Tommi Kinnunen, Pintti, (WSOY), Annamari Marttinen, Korsetti, (Tammi) sekä Saara Turunen, Sivuhenkilö, (Tammi).

Viime vuonna palkinnon voitti Rosa Liksom teoksellaan Everstinna, (Like Kustannus).