Mainos

Työl­li­syys pu­hut­taa kan­san­edus­ta­jaa ja ni­mik­ko­yrit­tä­jää

Kuulu Oy:n toimitusjohtaja Jonna Muurinen on kansanedustaja Mari-Leena Talvitien nimikkoyrittäjä. Heidän yhteistyönsä on vasta nupullaan, mutta syksyn mittaan Talvitie odottaa kuulevansa erityisesti yrittäjän näkymiä kotikaupungistaan.

Kuulu Oy:n toimitusjohtaja Jonna Muurinen on kansanedustaja Mari-Leena Talvitien nimikkoyrittäjä. Heidän yhteistyönsä on vasta nupullaan, mutta syksyn mittaan Talvitie odottaa kuulevansa erityisesti yrittäjän näkymiä kotikaupungistaan.


Kansanedustajat ovat jälleen saaneet omat nimikkoyrittäjänsä. Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.) oli mukana yhteistyössä jo viime vaalikaudella. Nyt hänen nimikkoyrittäjänään toimii Jonna Muurinen, Kuulu Oy:n toimitusjohtaja.

”Koen, että yhteistyöstä oli minulle hyötyä. Halusin taas mukaan”, Talvitie kertoo.

Muurinen on konseptissa mukana ensimmäistä kertaa. Hänen yrityksensä Kuulu on kovaa vauhtia kasvanut digimarkkinointiyritys.

”Kuulu on kasvanut muutamassa vuodessa yhden naisen yrityksestä 26 henkilöä työllistäväksi yritykseksi”, Muurinen kertoo.

Tämä sopii mainiosti Talvitielle, joka toivoi saavansa yhteistyökumppanikseen nimenomaan kasvuyrittäjän. Myös Kuulun uusi ala ja tulevaisuuden näkymät kiehtovat häntä.

”On kiinnostavaa kuulla Jonnan ajatuksia 2020-luvusta ja siitä, miten hallittua kasvua voi rakentaa mediamarkkinoilla.”

Yrittäjän näkymä kotikaupunkiin

Talvitien ja Muurisen yhteistyö käynnistyy kunnolla syksyllä. Molemmat odottavat tulevaa mielenkiinnolla. Talvitie odottaa kuulevansa erityisesti yrittäjän näkymiä koti-
kaupungista.

”Haluan kuulla asioista, joita voisi parantaa Oulussa. Esimerkiksi minua kiinnostaa kuulla työvoiman saannista, kannustinloukuista sekä millaisia koulutustarpeita digialalla on.”

Myös Muurinen odottaa yhteisiä keskusteluita työllistämisasioista. Lisäksi hän haluaa puhua perhevapaista sekä vanhempainrahasta.

”Nämä ovat minulle tärkeitä asioita sekä henkilökohtaisesti että työnantajana. Tietysti keskustelen mielelläni mistä tahansa, jossa voin Mari-Leenaa auttaa.”

Mahdollisuus vaikuttaa 

Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie ja nimikkoyrittäjä Jonna Muurinen tekevät yhteistyötä tulevan vaalikauden ajan. Talvitie aikoo kutsua Muurisen eduskuntaan käymään ja tutustumaan poliittiseen päätöksentekoon.
Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie ja nimikkoyrittäjä Jonna Muurinen tekevät yhteistyötä tulevan vaalikauden ajan. Talvitie aikoo kutsua Muurisen eduskuntaan käymään ja tutustumaan poliittiseen päätöksentekoon.
Kuva: Ester van Dam

Yhteistyötä Muurinen pitää loistavana tilaisuutena vaikuttaa. Hän tarttuukin hanakasti eri vaikuttamistilaisuuksiin.

”En ole varma, olisiko riittänyt puhti, jos kansanedustaja olisi ollut kaukana omista arvoistani. Tiedän Mari-Leenan olevan lähellä niitä asioita, joihin haluan vaikuttaa. Kumpikin osapuoli hyötyy, jos pystyn avartamaan hänen näkemyksiään.”

Talvitiestä onkin tärkeää saada tietoa yrittäjän näkökulmasta sekä kansalaislähtöisesti.

”Asiat näyttävät erilaisilta lainsäätäjän silmin. Edistimme viime vaalikaudella kokoomuksessa yrittäjien toiveita, kuten vauvarahaa ja yrittäjien perheenjäsenen sosiaaliturvaa. Toivon yrittäjiltä viestejä juuri siitä, miten esimerkiksi perhevapaita voidaan kehittää.”

Arkisia lounas tapaamisia

Talvitie ja Muurinen aikovat pitää yhteyttä pääasiassa etäyhteyksin, mutta nähdä myös kasvotusten. Kuulun toimisto ja Talvitien koti sijaitsevat lähekkäin, joten yhteisiä näkemisiä on helpompi sopia.

”Perheenäitinä on hyvä yhdistää asioita ja sovittaa tapaamiset normaalien kulkureittien varrelle, jolloin arki sujuvoituu”, Talvitie kertoo.

”Olemme molemmat kiireisiä. Syödä pitää kuitenkin päivittäin, joten jos kumpikin sattuu olemaan Oulussa, lounas olisi mainio tapaamisaika”, Muurinen sanoo.

Molemmat pitävät nimikkoyrittäjäkonseptia hyvänä asiana, jos molemmat osapuolet sitoutuvat yhteistyöhön.

”Tämä on toimiva ja tarpeellinen idea. Ihmisten kautta on helpompi sitoutua kuulumisten vaihtoon ja alan asioiden edistämiseen”, Talvitie pohtii.

”Sekä yrittäjät että kansanedustajat ovat keskimäärin aika vaikutushaluisia ja usein vahvojakin mielipiteissään. Laajempi näkemys asioihin tuskin haittaa ketään”, Muurinen lisää.

”Asiat näyttävät erilaisilta lainsäätäjän silmin.”

Kansanedustaja ja nimikkoyrittäjä

  • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on nimennyt nimikkoyrittäjät niitä toivoneille alueen kansanedustajille. 
  • Nimikkoyrittäjät toimivat kansanedustajan oman vaalipiirin alueella.
  • Nimikkoyrittäjä auttaa, kun kansanedustaja tarvitsee tietoa yrittäjyydestä. Samalla nimikkoyrittäjä pysyy ajan tasalla siitä, mitä yrittäjiä koskevassa päätöksenteossa tapahtuu.
  • Yrittäjän ja kansanedustajan yhteydenpidon on tarkoitus kestää koko vaalikauden.
  • Suomen Yrittäjät aloitti nimikkoyrittäjäkonseptin viime vaalikauden alussa vuonna 2015.