Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Tyk­ky­lu­mi­ti­lan­ne Kai­nuus­sa pahenee - säh­köt­tö­miä ko­ti­ta­louk­sia oli illalla yli 4000 ja määrä kasvaa

Sähköttömiä kotitalouksia oli perjantaina illalla yli 4000, ja koko ajan jatkuva lumisade saattaa nostaa määrää vielä lisää. Kainuun pelastuslaitos arvioi, että seuraavan 12 tunnin aikana tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoksia 3 000-7000 talouteen.

Tykkylumi on taivuttanut puita sähkölinjoille Kainuussa ja aiheuttanut sähkökatkoksia. Puita pyritään kaatamaan niin paljon kuin ehditään.
Tykkylumi on taivuttanut puita sähkölinjoille Kainuussa ja aiheuttanut sähkökatkoksia. Puita pyritään kaatamaan niin paljon kuin ehditään.
Kuva: Kainuun pelastuslaitos

Kainuussa sähköttömiä kotitalouksia oli perjantaina illalla yli 4 000, ja koko ajan jatkuva lumisade saattaa nostaa määrää vielä lisää. Kainuun pelastuslaitos arvioi, että seuraavan 12 tunnin aikana tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoksia 3 000-7000 talouteen.

Suomussalmella, Puolangalla ja Hyrynsalmella tilanne paheni loppuillasta entisestään, kun siellä satoi erittäin paljon märkää lunta. Sähkökatkokset laajenivat ainakin tilapäisesti taajamienkin alueille.

Lumisateen ennustetaan jatkuvan huomiseen päivään saakka, mutta Ristijärven seudulla sade muuttui illalla vedeksi. Se puolestaan antaa toivoa, että tykky sulaisi vähemmäksi puiden oksilta.

Perjantai-iltana alueella oli korjaamassa sähkövikoja 110 asentajaa, 28 monitoimikonetta, kuusi kaivinkonetta sekä kuusi Puolustusvoimien telakuorma-autoa.

Sähkökatkoksia arvioidaan ilmenevän kaikissa Kainuun kunnissa. Pelastuslaitos on tukenut kuntien johtokeskusten toimintaa kuitenkin erityisesti Ylä-Kainuun alueella. Kuntien tueksi on hankittu viestikalustoa, varavoimakalustoa sekä puhtaan veden astioita.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on varautunut sähkökatkoksiin lisäämällä ensihoidon ja kotihoidon henkilöstöä, ja viikonloppuna varaudutaan hälyttämään tarvittaessa lisää henkilökuntaa.