Tv-poi­min­ta: Italian Mus­so­li­ni voitti toisen maail­man­so­dan – tai ainakin hänen luo­man­sa kor­po­ra­tis­mi

Toisen maailmansodan voittaja taisikin olla Italian fasistidiktaattori Benito Mussolini (1883-1945).

Kanadalaisdokumentti löytää USA:n presidentin Donald Trumpin ja Italian fasistijohtajan Benito Mussolinin tyyleistä yhtäläisyyksiä.
Kanadalaisdokumentti löytää USA:n presidentin Donald Trumpin ja Italian fasistijohtajan Benito Mussolinin tyyleistä yhtäläisyyksiä.

The Corporate Coup D'État

**** Toisen maailmansodan voittaja taisikin olla Italian fasistidiktaattori Benito Mussolini (1883-1945).

Hän loi korporatismin, joka tarkoittaa tässä yhteydessä etujärjestövallan sijasta korporatokratiaa eli yhtiövaltaa ja vielä tarkemmin suuryritysten hegemoniaa.

Emmy-palkitun Fred Peabodyn dokumentti vyöryttää vastustamatonta todistusaineistoa siitä, miten demokratian alasajo ja korporaatiomahdin ylösajo alkoi jo vuosikymmeniä sitten. Kyseessä on vallankaappaus, coup d'État, toteaa päätodistaja John Ralston Saul. Hän on tunnettu kanadalainen kirjailija ja poliittinen ajattelija.

Trump ymmärtää yritysjohtajien tarpeet

Teorian mukaan Yhdysvaltojen 45. presidentti Donald Trump on vain nukkehallitusta johtava sätkynukke: hyödyllinen idiootti.

Häntä luonnehditaan typeräksi, tökeröksi, epäpäteväksi ja laiskaksi narsistiksi, joka on kuitenkin tarpeeksi tarkkanäköinen tajutakseen yritysjohtajien ja pörssin tarpeet. Siksi häntä siedetään.

Mussoliniin Trump rinnastetaan elkeillä ja agitaatiopuheilla, joissa on kieltämättä yhtäläisyyksiä. Presidentti on myös siteerannut fasistijohtajaa twiiteissään.

Vallankaappauksen surkeimmat jäljet

Dokumentti rakentuu kuin palapeli, josta muodostuu pelottava tulevaisuudenkuva.

Vähempikin todistelu ja toistelu saattaisi riittää, mutta onneksi tekijät ovat jalkautuneet myös sinne, missä vallankaappauksen jäljet konkreettisimmin näkyvät. Hyvinvointivaltion slummeissa ihmiset voivat todella pahoin.

Yle Teema & Fem sunnuntai 10.11. klo 22.00