Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­ma­lat tulevat muut­ta­maan koko Iin kun­ta-alueen mai­se­maa mer­kit­tä­väs­ti – pää­tök­set, joita nyt teh­dään, ovat lo­pul­li­sia ja va­hin­got pe­ruut­ta­mat­to­mia

Ii on ollut tuulivoimayhtiöiden luvattu maa. Tähän saakka kaikki tuulivoimakaavat ovat menneet läpi ilman yhtään valitusta, mikä on ollut tuulivoimayhtiöille houkuttavaa tuuliolosuhteiltaankin otollisella alueellamme.

Iin kunnassa oli vuoden 2020 lopussa yhteensä 56 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa ja 47 voimalalle lisäksi oli lupa.

Helmikuun alussa valtuusto hyväksyi 50 tuulivoimalan Yli-Olhavan osayleiskaavan. Suurhiekan merituulipuisto Perämerellä Iin ja Haukiputaan yleisillä vesialueilla on saanut luvan 76 merituulivoimalalle. Iin kunnassa on tällä hetkellä rakennettu ja luvitettu yhteensä 179 tuulivoimalaa.

Lisäksi Ollinkorpeen Pohjois-Iihin suunnitellaan 42 tuulivoimalaa ja Kovasinkankaalle kuusi. Ollinkorven tuulipuistohankkeen voimalat sijoittuvat keskeisesti Kivimaan runkotien varteen, junanradan ja Yli-Iin kunnanrajan välille, Urkistonsuolta Tultakankaalle saakka Olhavan puolelle.

Viimeisimpänä Kotakankaan alueelta ollaan vuokraamassa maanomistajilta tuulivoimatuotantoon uusia maa-alueita. Nämä huomioiden olemme jo 277 myllyn kokonaismäärässä.

Kauppalehdessä oli taannoin otsikko: ”10 000 asukkaan Ii on pian Suomen kovin tuulivoimamagneetti: Voimaloiden kokonaismäärä ylittää 200:n, jos hankkeet toteutuvat.” Riittääkö tämäkään? Iin strategisen yleiskaavan tuulivoimaselvityksessä Iin kunnan tuulivoimaloiden määräksi arvioidaan tulevaisuudessa 323 kappaletta lapakorkeudeltaan 120–300 metristä voimalaa.

Tuohon määrään sisältyy uusia tuulivoima-alueita muun muassa Etelä-Iin alueelta, Kuivaniemen koillisosasta ja Jakkukylästä. Yhtenä potentiaalisena kohteena nähdään myös turvetuotannosta poistuvat alueet.

"On selvää, että näillä tuulivoimala-alueilla luontoharrastukset, virkistäytyminen ja luonnon kokeminen katoavat täysin, kun alueet ovat lähekkäin ja myllyjä on tiheässä."

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.