Tut­ki­ja: Soih­tu­kul­kueen epä­po­liit­ti­suus ää­ri­oi­keis­tol­le tyy­pil­lis­tä re­to­riik­kaa

Itsenäisyyspäivänä marssineen 612.fi-yhdistyksen soihtukulkueen kutsussa on äärioikeistollekin tyypillistä retoriikkaa, vaikka sitä pyritään häivyttämään...

612-kulkueessa oli satoja osanottajia.
612-kulkueessa oli satoja osanottajia.
Kuva: Mauri Ratilainen

Itsenäisyyspäivänä marssineen 612.fi-yhdistyksen soihtukulkueen kutsussa on äärioikeistollekin tyypillistä retoriikkaa, vaikka sitä pyritään häivyttämään, arvioi ääriliikkeitä tutkinut tohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

Järjestäjän nettisivuilla olevassa kutsussa 612.fi-yhdistyksen kulkuetta kuvaillaan kaikille isänmaallisille suomalaisille tarkoitetuksi tapahtumaksi. Sivustolla kirjoitetaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton eikä yhdistys edusta mitään poliittista kantaa.

Kotosen mukaan epäpoliittinen asennoituminen on äärioikealla tavallista.

- On tyypillistä, että haetaan nimenomaan kansallista yhtenäisyyttä, johon poliittiset jaottelut eivät kuulu. Se on tavallaan epäpoliittiseen verhoon piilotettua isänmaallista kansallismielisyyttä. Vaikka pyrkimys itsessäänhän on silloinkin poliittinen, Kotonen sanoo.

Kulkueen taustalla äärioikeistoa

Kotosen mukaan 612.fi-kulkueen taustalla on äärioikeistolaisia toimijoita. Hänen mukaansa esimerkiksi viime vuonna kulkueessa oli järjestyksenvalvojina Suomen Vastarintaliikkeen aktivisteja ja tänä vuonna esimerkiksi Suomen Sisu oli mukana seppeleen laskussa Hietaniemen hautausmaalla. Muun muassa myös esimerkiksi äärioikeistolainen Sarastus-lehti mainosti itsenäisyyspäivän soihtukulkuetta nettisivuillaan.

Tämä ei kuitenkaan Kotosen mukaan tarkoita, että kaikki kulkueeseen osallistuneet edustaisivat äärioikeistolaisia toimijoita.

- Siellä on varmasti ollut hyvin sekalaista sakkia. On määrittelykysymys, milloin edustaa äärioikeistoa. Mukana on saattanut olla ihmisiä muista itsenäisyyspäivän aikana pidetyistä mielenilmauksista. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisyys on saattanut olla syy osallistumiseen, Kotonen sanoi.

612.fi ei ole rekisteröitynyt yhdistys. Kulkueen järjestäjä on vain poliisin tiedossa, eikä se voi kommentoida järjestäjätahoa. 612.fi-yhdistys järjesti kulkueen ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tänä vuonna kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 400 henkilöä.