Tut­ki­ja: Pahin tilanne sitten Neu­vos­to­lii­ton ha­joa­mi­sen

Suomalaisasiantuntijan mukaan Ukrainassa on meneillään pahin vastakkainasettelu lännen ja Venäjän välillä sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Ukrainassa on meneillään pahin vastakkainasettelu lännen ja Venäjän välillä sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan kokonaisuuteen on koko ajan tullut lisää sellaisia asioita, jotka ovat Venäjälle todella tärkeitä.

– On taloudelliset intressit, arvovaltakysymys ja sitten sotilaspoliittiset kysymykset, kuten Sevastopolin laivastotukikohta, tutkija luettelee.

Smith muistuttaa, että aluksi Venäjä halusi vain varmistaa, ettei assosiaatiosopimus EU:n kanssa sulje pois sitä, että Ukraina pystyy Euraasian talousunionin piirissä integroitumaan Venäjään vahvemmin.

– Vähitellen koko pakettiin on tullut lisää ja lisää asioita. Ja nyt ollaan menty siihen, että tässä on varmaan viimeisen kymmenen vuoden aikana, ellei sitten ihan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, oikeastaan pahin tilanne vastakkainasettelussa lännen ja Venäjän välillä, Smith analysoi.

Krimin tilanne on Smithistä sellainen, että kaikki on mahdollista.

– Krimin alueen erkaantumista kokonaan Ukrainasta ei voi sulkea pois tulevaisuudessakaan, hän sanoo.

"Venäjä ei valmistaudu hyökkäykseen"

Kohutuissa Venäjän sotilasharjoituksissa aivan Ukrainan rajan tuntumassa ei suomalaisen sotilasasiantuntijan mukaan ole kyse valmistautumisesta hyökkäykseen. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tutkijan, everstiluutnantti Jyri Raitasalon mukaan harjoitus varmistaa kuitenkin sen, että Venäjä pystyy tarvittaessa toimimaan.

– Käytännössä tällaisella harjoituksella testataan, kuinka nopeasti saadaan tietyltä, yhdeltä tai useammalta sotilaspiiriltä, tällainen joukkomuodostelma valmiuteen erilaisia uhkakuvia vastaan, Raitasalo selventää.

Raitasalon mukaan on kuitenkin selvää, että joukot ovat tällä tavalla nopeasti käytettävissä.

– Tämä varmistaa sen, että jos tarvetta tulee, Venäjä voi toimia nopeasti.

Muun muassa sotilasliitto Nato ja Yhdysvallat ovat varoittaneet Venäjää kiristämästä alueen tilannetta toimillaan.