Liikenne: Sii­ka­joen­ky­läl­lä kaikki tie­tä­vät, missä on Suomen surkein tie – ­Ka­le­va testasi reitin

Luitko jo tämän: Kes­ki-ikää lä­hes­ty­vien naisten kuo­le­mat li­sään­ty­neet, ko­ro­na­ta­pauk­set eivät selitä kasvua

Pääkirjoitus: Seppien syn­ty­mi­nen vaatii myös lä­hi­ope­tus­ta ja oh­jaus­ta, ja nyt liian moni am­mat­tiin opis­ke­le­va jää niitä vaille

Tutkija ih­met­te­lee Olli Immosen kir­joi­tuk­sen ajan­koh­taa – ”Ra­sis­ti­hen­ki­nen tais­te­lu­kut­su”

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen julkaisi lauantain vastaisena yönä Facebookissa englanninkielisen tekstin monikulttuurisuutta vastaan.

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.).
Kansanedustaja Olli Immonen (ps.).
Kuva: Jarmo Kontiainen

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen julkaisi lauantain vastaisena yönä Facebookissa englanninkielisen tekstin monikulttuurisuutta vastaan.

Vihapuhetta tutkinut Tampereen yliopiston viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pentti Raittila sanoo, että teksti on retoriikaltaan tyypillistä Immoselle ja kansallismieliselle Suomen Sisulle, jossa Immonen on puheenjohtajana.

Raittilaa kuitenkin kiinnostaa Immosen tekstin ajoitus ja kielivalinta.

Tässä käännös tekstistä:

”Unelmoin vahvasta, rohkeasta kansasta, joka kukistaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla, jossa vihollisemme elävät, tulee ennen pitkää puhkeamaan miljooniksi pieniksi paloiksi. Elämämme ovat kietoutuneet yhteen rankkoina aikoina. Nämä ovat niitä päiviä, jotka tulevat jättämään ikuisesti jälkensä kansamme tulevaisuuteen. Minulla on vahva usko taistelutovereihini. Aiomme taistella loppuun asti kotimaamme ja aidon Suomen kansan puolesta. Voitto on meidän.”

Raittila pohtii, onko kyse vain sattumasta, että teksti ajoittuu samalle viikolle kuin Norjassa vietetään neljä vuotta sitten tapahtuneen joukkomurhan uhrien muistopäivää. Raittila sanoo, että Immosen kirjoitus on kuin suoraan Breivikin kynästä.

– Immosen tekstissä on sama ajattelutapa kuin Breivikin manifesteissa. Eri kulttuureista ja etnisistä ryhmistä lähtevien ihmisten yhdessäolo nähdään mahdottomaksi ja oman kansan erityisyyttä ja erillisyyttä suhteessa muihin korostetaan.
Raittilan mukaan teksti on kirjoitettu näennäisen viattomaksi unelmaksi, mutta sen sisällöllä on suora yhteys fasistiseen ja rasistiseen ideologiaan. Siksi sitä ei ole syytä vähätellä.

– Juuri tässä hengessä Breivik halusi toimia, eli toimia monikulttuurisuutta vastaan. Breivikin ja Immosen kohdalla ero on saman ideologian erilaisessa esittämistavassa.
Raittila pitää avoimen rasistisena ajattelua ja toimintaa, jolla halutaan torjua muiden kansallisuuksien tuleminen Suomeen.

– Tällainen retoriikka ylläpitää sellaista ajattelutapaa, joka on historian kuluessa saanut ihmiset hyökkäämään toisia kansoja ja etnisiä ryhmiä vastaan.

Immosen kirjoitus ihmetyttää Raittilaa myös sen takia, että se on kirjoitettu englanniksi.

– Miksi ihmeessä kansallishurmosteksti kirjoitetaan englanniksi? Tavoitellaanko tässä kansainvälistä yleisöä vai halutaanko, että tietty sivistyneistö lukee sen? En tiedä.

Immonen on myös vastannut takaisin englanniksi kommentteihin, jotka on kirjoitettu suomeksi. Aiemmin Immonen on kirjoittanut Facebook-seinälleen lähinnä suomeksi.

Raittilan mukaan olennaista ei kuitenkaan ole tekstin kieli, vaan sisältö:

– Rasistihenkinen taistelukutsu monikulttuurisuutta kannattavia ´vihollisia´ vastaan.

Immosen teksti erottuu Raittilan mukaan selvästi perussuomalaisten kansanedustajien tai kunnanvaltuutettujen aiemmista rasistisista töksäytyksistä.

– Teksti ei näytä niin avoimen rasistiselta kuin ne töksäytykset.

Lännen Media ei tavoittanut Immosta, Timo Soinia, eikä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan asiaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho vastasi soittopyyntöön lyhyellä tekstiviestillä:
”Ei muuta kommenttia kuin että kyse on edustajan yksityisajattelusta”, Terho viestitti.

Immosen Facebook-päivityksestä nousi kohu kesäkuussa, kun hän julkaisi kuvan, jossa hän esiintyi äärioikeistolaisten Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa.

Tuolloin Terho sanoi, että esiintyminen äärioikeistolaisten kanssa on Immosen oma valinta.

Näin Immonen kirjoitti Facebook-seinälleen lauantain vastaisena yönä:

”I'm dreaming of a strong, brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that our enemies live in, will soon enough burst into a million little pieces. Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.”