Kaupunginjohtaja: Seit­se­män kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Jääkiekko: Oulun alueen ju­nio­ri­jouk­kueet pe­laa­maan taas omien lo­go­jen­sa alle

Teatteri: Kau­ris­mäen klas­sik­ko en­si-il­las­sa Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Turve on puh­das­ta uu­siu­tu­vaa ener­giaa, sitä tulee koh­del­la samalla tavalla kuin muuta kier­tä­vää bio­mas­saa

Suomen hallitus kaavailee turpeen käytön nopeata lopettamista, koska turve on muun muassa EU:n parlamentissa luokiteltu energiana uusiutumattomaksi.

Luokitusta ajaneet eräät suomalaiset EU-parlamentin jäsenet pitivät tätä voittona vyöryttäen nyt turpeen alasajoa ja korvaamista jopa kivihiilellä tai repimällä kantoja metsistä. Saako pieneliöstön elinympäristöä tai metsäluontoa turmella ja maaperää köyhdyttää, kunhan on vihreällä asialla?

Yritin aikanaan saada EU-edustajiltamme turpeen luokitteluun johtaneet täsmälliset perusteet vastausta saamatta. Ei ole tietoa, perustuiko päätös tieteellisiin faktoihin vaiko lehmänkauppoihin eri EU-maiden päästötavoitteista ja vastaavasta.

Turve on kiistatta uusiutuva luonnontuote, joka sitoo auringon energiaa ilmasta ottamaansa hiileen. Turpeen rasitteeksi kirjatut hiilidioksidipäästöt syntyvät muista perusteista, jotka varsinkin Suomessa tunnetaan seikkaperäisesti.

Rasitteita ovat muun muassa päästöt ja sidonnan väheneminen turvesuon valmistelussa ja luonnontilaan palauttamisessa sekä päästöt luonnollisesta palamisesta kuivatuksessa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.