Tur­va­pai­kan­ha­ki­jat va­lit­ti­vat saa­mas­taan ruuasta Oulussa – katso esi­merk­ki ruo­ka­lis­tas­ta

Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle. Turvapaikanhakijat olivat tyytymättömiä hätämajoituskeskuksessa saamaansa ruokaan ja majoitusolosuhteisiin.

Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle.
Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle.
Kuva: Jukka Leinonen

Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle. Turvapaikanhakijat olivat tyytymättömiä hätämajoituskeskuksessa saamaansa ruokaan ja majoitusolosuhteisiin. He esittelivät muun muassa lautasta, jolla on pelkkää riisiä.

Hätämajoitusyksikköä muonittavan Oulun Serviisin ja SPR:n yhdessä suunnittelema ruokalista näyttää tältä viikolta kuitenkin joltain muulta kuin pelkältä riisiltä. Tänään päivällisellä on tarjolla muun muassa jauhelihakasviskastiketta, riisiä ja kaali-ananassalaattia.

Oulun Serviisin johtajan Riitta Lappalaisen mukaan ruokalistoissa on otettu jo nyt huomioon erilaiset ruokakulttuurit ja ruoka-aineita muokataan jatkuvasti turvapaikanhakijoiden tarpeiden mukaan. Ruokalistan perustana on Suomen kouluruokailun ohjeistukset.

Maahanmuuttoviraston mukaan maahanmuuttajille ei ole omaa ruokaohjeistusta.

– Ruokalistasta on otettu esimerkiksi puurot pois, sillä turvapaikanhakijat eivät ole tottuneet syömään suomalaisia puuroja. Lisäksi suomalaiset juurekset eivät välttämättä innosta, vaan sitten on täytynyt hakea esimerkiksi kesäkurpitsaa. Olemme joutuneet jumppaamaan ruokalistan kanssa, sanoo Lappalainen.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoille ovat erityisesti maistuneet kala, naudanliha ja broileri.

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Janne Salmivaaran mukaan tämänaamuinen aamupala on sujunut rauhallisissa merkeissä. Vielä aamupalalla on ollut tarjolla ruishiutalepuuroa, mutta myös hedelmiä ja leipää lisukkeineen.

– Pidämme tulkatun keskustelutilaisuuden, jossa selvitämme mitä on tapahtunut ja käymme läpi ruokapalvelutoiminnan perusteet, Salmivaara toteaa.

Oulun Serviisin esimerkkiruokalista tältä viikolta:

Aamupala: mustikkakeitto, hedelmäjugurtti ja kananmuna.
Lounas: lihakastike, riisi, tuorekurkkuviipale ja juustoviipale. Kasvislounas. purjoperunasosekeitto linsseillä.
Päivällinen: kirjolohipennepasta
Iltapala: viili, leikkele ja tuorepala
Kaikilla aterioilla on tarjolla leipää ja juomaa