Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tur­val­li­nen arki voi mul­lis­tua äkkiä, ja siksi pitää va­rau­tua

Varautuminen on viisasta ennakointia eikä hätäistä reagointia jo tapahtuneeseen.Tavallisen kansalaisen kannattaa varautua poikkeustilanteisiin muutenkin kuin kotivaran keräämisellä.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu kuukausi sitten. Vain joitakin päiviä hyökkäyksen alun jälkeen joditabletit oli myyty loppuun suomalaisapteekeista. Joditablettien tarkoitus on suojata kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä ydinonnettomuuden tai ydinaseiskun yhteydessä.Joditablettien hamstrauksessa oli kyse hätäisestä varautumisesta pahimpaan. Sodan jatkuessa ja muuttuessa yhä rumemmaksi on Suomessakin huomattu, että varautuminen tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle paljon muutakin kuin tablettien hamstraamista.

Varautuminen on viisasta ennakointia, ei jälkikäteistä reagointia jo tapahtuneeseen. Yhteiskunnan eri toimijoiden rooliin on aina kuulunut varautuminen uusiin tilanteisiin ja erilaisiin poikkeusoloihin. Varautuminen koskee kuitenkin myös tavallisia ihmisiä.