Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Turkki sanoo teh­neen­sä il­mais­ku­ja poh­joi­seen Syy­riaan ja Irakiin – "Ti­lin­teon aika", tviit­ta­si Turkin puo­lus­tus­mi­nis­te­riö

Tarkkailujärjestön mukaan iskuissa kuoli ainakin 31, joiden joukossa oli useita sotilaita sekä kurdijohtoisista Syyrian demokraattisista joukoista (SDF) että hallintoa tukevista joukoista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhumassa G20-kokouksessa 16. marraskuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhumassa G20-kokouksessa 16. marraskuuta.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Turkki on tiedottanut tehneensä ilmaiskuja kurditaistelijoiden tukikohtiin pohjoisessa Syyriassa ja Irakissa. Maan puolustusministeriön mukaan iskut kohdistuivat kurdijärjestö PKK:hon ja YPG-joukkoihin, joita Turkki pitää PKK:n jatkeena.

Syyriaan tehdyistä iskuista kertoivat aiemmin alueen kurdijohtoiset joukot sekä Britanniassa toimiva, Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Tarkkailujärjestön mukaan iskuissa kuoli ainakin 31 ihmistä.

Raqqan, Hassakehin ja Aleppon maakunnissa oleviin kohteisiin tehtiin järjestön mukaan lähes 25 iskua. Kuolleiden joukossa oli parikymmentä kurdijohtoisten SDF-joukkojen sotilasta, toistakymmentä hallinnon sotilasta ja yksi toimittaja, järjestö kertoi.

Turkin hallinto on syyttänyt kurdijärjestö PKK:ta viime viikon sunnuntaina kuusi ihmistä surmanneesta pommi-iskusta Istanbulissa. PKK on kiistänyt olleensa iskuun millään tavalla osallinen.

Ennen lausuntoaan Turkin puolustusministeriö julkaisi tviitit, joista ensimmäisessä lentokone oli lähdössä matkaan yöllä ja toisessa näytettiin ilmaiskuja.

– Tilinteon päivä, ensimmäisessä tviitissä lukee.

Ministeriö ei kuitenkaan tviiteissään tarkentanut iskujen kohdetta, vaan ainoastaan viittasi muun muassa "terrorismin pesäkkeiden" tuhoamiseen.

Iskuja muun muassa Kobaneen

SDF:n edustaja kertoi aiemmin Turkin iskeneen Kobanen kaupunkiin sekä kahteen tiheästi asuttuun kylään Aleppon ja Hasakan maakunnissa. Syrian Observatory of Human Rights raportoi Turkin joukkojen tehneen yli 20 ilmaiskua kahdessa maakunnassa. Järjestöllä on Syyriassa laaja kontaktiverkosto.

Järjestöstä kerrottiin uutistoimisto AFP:lle, että iskut kohdistuivat SDF:n asemien lisäksi Hasakassa ja al-Raqqassa paikkoihin, joihin on sijoitettu Syyrian hallinnon joukkoja.

Turkki ja länsimaat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

Kurdit ja Isisin jihadistit taistelivat Syyriassa lähellä Turkin rajaa sijaitsevan Kobanen hallinnasta syyskuusta 2014 alkaen. Tammikuussa 2015 kurditaistelijat saivat kaupungin haltuunsa Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmatuen avulla. Turkin sisäministeri Süleyman Soylu on sanonut Turkin uskovan, että käsky toteuttaa sunnuntain isku on tullut nimenomaan Kobanesta.