Turkki alkaa eva­kuoi­da haa­voit­tu­nei­ta pa­les­tii­na­lai­sia

Gazassa alkoi yöllä kolmen vuorokauden mittainen tulitauko.

Turkki alkaa kuljettaa haavoittuneita palestiinalaisia hoitoon Turkkiin, sanoo maan tuore presidentti Recep Tayyip Erdogan. Erdoganin mukaan palestiinalaisten evakuoinnit aloitetaan jo tänä iltana ja yönä.

Turkin ulkoministeri sanoi jo viime viikolla, että Turkki odottaa turvallisen ilmareitin avautumista, jotta haavoittuneita voitaisiin kuljettaa pois palestiinalaisalueilta.

Erdogan otti vaalikampanjassaan väkevästi kantaa Gazan tilanteeseen. Hän syytti Israelia palestiinalaisäitien tahallisesta tappamisesta ja varoitti, että Israel vielä hukkuisi vereen, jota se nyt vuodattaa.

Lisäksi Erdogan rinnasti Israelin toiminnan Gazassa Hitlerin ja natsien tekoihin juutalaisvainojen aikana. Erdoganin puheita paheksuttiin syvästi Yhdysvalloissa ja Israelissa. Kotimaassa häntä arvosteltiin ääntenkalastelusta, joka aiheuttaa ongelmia Turkin hallitukselle.

Tulitauko alkoi

Erdoganin ilmoitus evakuoinneista tuli samoihin aikoihin, kun Gazassa alkoi uusi kolmen vuorokauden tulitauko. Se tuli voimaan puoliltaöin.

Israel on sanonut lähettävänsä neuvottelijansa takaisin Kairoon, jos tulitauko pitää. Hamas on vaatinut, että Israelin pitää tulitauon alettua purkaa Gazan saarto.

Rauhanneuvotteluissa välittäjänä toiminut Egypti on kehottanut molempia osapuolia sitoutumaan tulitaukoon ja käyttämään sen aselevon aikaansaamiseksi.

Aiempi tulitauko loppui perjantaiaamuna, jonka jälkeen taistelut jatkuivat.

Yli kuukauden jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yhteensä lähes 1 900 palestiinalaista. Israelin puolelta on kuollut 67 ihmistä.