Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­lio­lo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tur­kis­sa useita ihmisiä kuoli ja lähes 500 louk­kaan­tui Egean­me­ren maan­jä­ris­tyk­ses­sä

Egeanmerellä tapahtuneen maanjäristyksen kurittamissa Turkin Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella olevat suomalaiset on pääosin tavoitettu, kerrotaan ulkoministeriön (UM) viestintäpäivystyksestä.

Ateena/Istanbul
Eloonjääneitä etsittiin Izmirin kaupungissa Turkissa.
Eloonjääneitä etsittiin Izmirin kaupungissa Turkissa.
Kuva: STRINGER

Egeanmerellä tapahtuneen maanjäristyksen kurittamissa Turkin Izmirin kaupungissa ja Kreikan Samosin saarella olevat suomalaiset on pääosin tavoitettu, kerrotaan ulkoministeriön (UM) viestintäpäivystyksestä. Ministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Yli kymmenen ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut voimakkaan maanjäristyksen iskettyä perjantaina Kreikalle kuuluvan Samosin saaren tuntumassa. Järistys tuntui sekä Turkissa että Kreikassa. Kuolonuhreja ja tuhoja on raportoitu ainakin Izmiristä ja Samosilta.

Izmirissä on ulkoministeriön nykytietojen mukaan tällä hetkellä 13 suomalaista ja Samosin saarella kahdeksan.

– Heidät on pääosin tavoitettu, loppujen tavoittelemista jatketaan, kertoi ministeriön viestintäpäivystäjä Hanna Hyvärinen STT:lle iltayhdeksän aikoihin.

Kaikille UM:n tiedossa oleville on lähtenyt viesti matkustusilmoitusjärjestelmän kautta.

Kreikkaan on ministeriön mukaan tehty noin 600 matkustusilmoitusta ja Turkkiin noin 750. Luvuissa ovat mukana niin turistit kuin pysyvästi alueella asuvatkin. Hyvärinen muistuttaa, että matkustusilmoituksia tehdään paljon vähemmän kuin matkoja.

Uhrimäärän pelätään vielä kasvavan

Turkissa ainakin 12 ihmistä on kuollut ja lähes 500 loukkaantunut järistyksen vuoksi, kertovat Turkin hätätilaviranomaiset. Uhrimäärän pelätään vielä kasvavan.

Maanjäristys kylvi Turkissa tuhoa pääosin rannikolla sijaitsevassa Izmirin kaupungissa. Noin kolmen miljoonan asukkaan Izmir on yksi Turkin suurimmista kaupungeista.

Kreikalle kuuluvalla Samosin saarella puolestaan on kerrottu kahden ihmisen kuolemasta. Kaksi nuorta kuoli muurin sorruttua järistyksen seurauksena, kertovat pelastusviranomaiset.

Uutistoimisto AFP kertoo, että mediatietojen mukaan Vathyn kylässä kuolleet nuoret olisivat 15- ja 17-vuotiaita. He olivat olleet onnettomuushetkellä matkalla koulusta kotiin.

Lisäksi kreikkalaisviranomaiset kertovat neljän ihmisen loukkaantuneen järistyksen vuoksi.

Kreikassa Samosin saaren tuntumassa tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,7. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan järistyksen voimakkuus olisi ollut jopa suurempi, 7,0. Järistys on tuntunut sekä Kreikassa että Turkissa.

"Kansojemme tulee seistä rinta rinnan"

Turkin ulkoministeriö kertoo, että Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias oli soittanut turkkilaiskollegalleen Mevlüt Cavusoglulle toivottaakseen hänelle kaikkea hyvää. Ministeriön mukaan kumpikin ulkoministeri painotti olevansa valmis auttamaan toista, jos tarve vaatii.

Maiden välit kiristyivät loppukesästä Turkin maakaasuetsintöjen vuoksi.

Myös Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi soittaneensa perjantaina Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille ilmaistakseen surunvalittelunsa.

– Soitin juuri presidentti Erdoganille ilmaistakseni osanottoni traagisista hengenmenetyksistä, jotka meidän molempien maihin iskenyt maanjäristys on aiheuttanut, Mitsotakis sanoi Twitterissä AFP:n mukaan.

– Tämä on aika, jolloin kansojemme tulee seistä rinta rinnan.

Ranska lupaa apua Kreikalle ja Turkillekin

Kreikka ei ole ainoa Turkin kanssa viime aikoina sanasodassa ollut maa, joka on tarjonnut apuaan maanjäristyksen jälkimainingeissa.

Ranska on tarjoutunut auttamaan viime aikojen kiistakumppaniaan Turkkia sekä läheistä liittolaistaan Kreikkaa Egeanmeren maanjäristyksen vuoksi.

Ranska ojensi auttavaa kättään Turkille viikkoja kestäneiden jännitteiden keskellä. Jo valmiiksi hyiset suhteet kiristyivät entisestään sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti oikeutta julkaista pilakuvia profeetta Muhammadista.

Ainakin Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune ja sisäministeri Gerald Darmanin ovat ilmaisseet järistyksen jälkeen ranskalaisten solidaarisuutta Turkille ja Kreikalle.

– Jos näiden maiden hallinnot niin toivovat, Ranskan apu voidaan lähettää paikan päälle välittömästi, Darmanin kertoi.

Ranskan Macron on puolustanut ilmaisunvapautta Ranskassa tapahtuneiden raakojen terrori-iskujen vuoksi. Ainakin osan iskuista on nähty liittyvän pilapiirroksiin. Macron ja Erdogan ovat ottaneet yhteen jo ennen pilapiirrosselkkaustakin.

Ihmiset ryntäsivät paniikissa kodeistaan Izmirissä

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan maanjäristys tapahtui vain noin 10 kilometrin syvyydessä, kertoo uutiskanava CNN. Tästä syystä järistys tuntui maanpinnalla voimakkaana järistyksen keskipisteen ympäristössä.

Turkin hätätilavirasto oli mitannut uutiskanavan mukaan maanjäristyksen syvyydeksi 17 kilometriä.

Turkkilaismedian kuvissa näkyy Izmirin sortuneita rakennuksia. Monet ihmiset ryntäsivät paniikissa ulos kodeistaan järistyksen alkaessa. Ympäristöministeri Murat Kurumin mukaan joitain ihmisiä on jumissa raunioissa.

Izmirin pormestarin mukaan kaupungissa on sortunut noin 20 rakennusta.

Kaupungissa on uutistoimisto AFP:n mukaan paljon korkeita asuinkäytössä olevia kerrostaloja.

Izmirin maakunnan asukas Zeki Soysal kertoi Turkin CNN:lle, että hän pääsi ulos toimistorakennuksesta juuri ennen kuin se sortui.

Turkkilaisen Daily Sabahin mukaan järistys aiheutti Izmirin maakunnassa sijatsevassa Seferihisarissa tulvintaa kaduilla. Järistys on tuntunut myös Istanbulissa.

Presidentti Erdogan on luvannut apua kaikilla mahdollisilla tavoilla, joita valtiolla on käytössään.

Järistys jylisi Ateenassa poikkeuksellisen pitkään

Kreikassa järistys on tuntunut muun muassa Kreetan saarella ja pääkaupungissa Ateenassa asti.

– Useat rakennukset ovat vahingoittuneet, sanoi Samosin saaren apulaispormestari Michalis Mitsios.

Paikallisen televisiokanavan mukaan maanjäristys on aiheuttanut Samosin saarelle "minitsunamin" ja rakennusvahinkoja.

Ateenalainen opinto-ohjaaja Anna Makris kertoi uutiskanava Al-Jazeeralle, ettei hän ole koskaan tuntenut niin pitkään kestänyttä maanjäristystä, vaikka järistyksiä on ollut menneinä vuosina useita.

– Ilmassa on todellinen paniikin tuntu, ja nyt olemme huolissamme jälkijäristyksistä, hän lisäsi.

Al-Jazeera siteeraa kreikkalaismediaa, jonka mukaan Samosin ja muiden saarten asukkaat pakenivat kodeistaan.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 22.19.