Retkeily: Huip­pu­suo­sit­tu Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun Erkki Tuo­vi­nen löysi erä­mai­sen ret­ki­koh­teen ihan Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Tuo­mi­oja ja Hag­lund: Isän­tä­maa­so­pi­mus ei lähennä Suomea Natoon

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Naton kanssa allekirjoitettava isäntämaasopimus ei vie Suomea lähemmäksi Natoa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Naton kanssa allekirjoitettava isäntämaasopimus ei vie Suomea lähemmäksi Natoa.

Tuomioja painottaa, että sopimus ei velvoita Suomea eikä Natoa avun antamiseen tai vastaanottamiseen eikä minkäänlaisiin kauttakulkuoikeuksiin.

– Ne, jotka ajavat Suomea Naton jäseneksi haluavat ikään kuin luoda kuvaa, että tämä olisi taas askel siihen suuntaan. Sitä se ei ole, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mukaan Suomi ei ennakoi sopimuksella sotilaallisia kriisejä vaan Suomi halutaan pitää niiden ulkopuolella.

Haglundin mukaan Ukrainan tilanne ei ole vaikuttanut pöytäkirjan allekirjoittamiseen, vaan asia on ollut vireillä jo vuodesta 2001.

– Eduskunta on jo vuosia sitten tehnyt ne vaadittavat päätökset, jotka ovat tämän pohjana, Haglund sanoi STT:lle.

– Tämä nyt vaan sattuu tähän saumaan, jossa on Naton huippukokous ja Ukrainan kriisi. Se ei mitenkään liity tähän.

Haglundin mielestä käytännön tason yhteisymmäryspöytäkirjan allekirjoittaminen ei ole poliittisesti merkittävä asia.

– Tämä ei vie Suomea millimetriäkään lähemmäs Nato-jäsenyyttä.

Haglund ei usko, että pöytäkirjan allekirjoittaminen aiheuttaa Venäjällä mainittavampia reaktioita.

– Hekin tietävät, että tätä asiaa on valmisteltu lähes 15 vuotta. He tietävät, että tätä ei ole keksitty Ukrainan kriisin johdosta.