Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tullin te­ho­val­von­ta pal­jas­ti on­gel­mia verk­ko­kaup­po­jen ra­vin­to­li­sis­sä – val­ta­osa tut­ki­tuis­ta val­mis­teis­ta to­det­tiin mää­räys­ten vas­tai­sik­si

Tulli havaitsi ongelmia tutkimissaan ravintolisissä. Kuvituskuva.
Tulli havaitsi ongelmia tutkimissaan ravintolisissä. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Peura

Tulli tutki alkuvuodesta tehostetusti suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä, tiedotteessa kerrotaan.

Tutkittuja tuotteita oli yhteensä 24, joista jopa 79 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi. 13 tuotteen maahantuonti tai markkinoille saattaminen kiellettiin sellaisenaan. Kuudelle tuotteelle Tulli antoi huomautuksen.

Lähes joka kolmannesta tutkitusta tuotteesta löytyi lääkeainetta tai rohdoskasvia. Huomautuksia tai tuotteen hylkäyksiä aiheuttivat myös kielletyt lisäaineet sekä virheelliset pakkausmerkinnät ja terveysväittämät.

Valvonnan kohteena olivat erityisesti urheilijoille sekä seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät, joita myydään suomalaisissa verkkokaupoissa.

Tullin mukaan ravintolisät ovat viime vuosina olleet tuoteryhmä, jossa todetaan kaikkein eniten määräysten vastaisia tuotteita. Vuonna 2021 Tulli tutki yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää, ja niistä määräysten vastaisiksi todettujen osuus oli 76 prosenttia.