Tu­li­tau­ko alkoi, Israel veti jouk­kon­sa Gazasta

Israelin joukot ovat poistuneet Gazan alueelta, kertoo Israelin armeija. Joukot ovat jääneet puolustusasemiin Gazan ulkopuolelle.

Israelin joukot ovat poistuneet Gazan alueelta, kertoo Israelin armeija. Joukot ovat jääneet puolustusasemiin Gazan ulkopuolelle.

Maavoimat kertoo saaneensa päätökseen keskeisen sotilastehtävänsä Gazassa tuhoamalla alueen rajat ylittävät tunnelit. Asiasta kertovat kaksi israelilaista radiota, jotka viittaavat sotilaslähteisiin.

Radioasemien mukaan kymmeniä sisäänpääsyjä tuhottiin ennen kuin Egyptin välittämä tulitauko tuli voimaan.

Tulitauko Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin välillä alkoi kello kahdeksan aamulla. Taistelut jatkuivat aivan tulitauon alkuun asti. Sekä Israelin että Hamasin kerrotaan tulittaneen vain minuutteja ennen aamukahdeksaa.

Suomen Punainen Risti aloittaa keräyksen Gazan taistelujen uhrien auttamiseksi.

Järjestön mukaan sadattuhannet siviilit, erityisesti Gazan alueella, ovat välittömän avun tarpeessa.

SPR:n keräämät varat kanavoidaan uhrien auttamistyöhön Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kautta, joka toimii sekä palestiinalaisalueilla että Israelissa.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu ovat tukeneet sairaaloiden toimintaa ja auttaneet siviilejä koko yli kolme viikkoa kestäneiden taistelujen ajan.

Tulitauon on tarkoitus kestää kolme vuorokautta, mutta neuvottelut pidemmän sopimuksen aikaansaamiseksi jatkuvat Egyptissä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kehottanut molempia osapuolia osallistumaan neuvotteluihin.

- Neuvottelut ovat ainoa tapa lopettaa pysyvästi väkivalta, joka on vaatinut aivan liikaa ihmishenkiä, hän sanoo.

Israelin sotilasoperaatiossa on kuollut Gazan viranomaisten mukaan yli 1 800 palestiinalaista. Kuolleista suurin osa on siviilejä. Yli 3 000 palestiinalaisen koti on joko tuhoutunut tai vahingoittunut pommituksissa. Israelin puolelta on kuollut 64 sotilasta ja kolme siviiliä.