Tukes: Py­hä­sal­men kai­vok­sen huo­li­mat­to­muus syy Laukaan rä­jäh­dys­vaa­raan

Laukaan Vihtavuoressa sijaitsevalla Forcitin tehdasalueella ilmeni räjähdysvaara viime heinäkuussa. Forcitin mukaan kontti ei olisi voinut räjähtää.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tekemän selvityksen mukaan jätekontin höyryäminen Forcitin tehdasalueella Laukaassa johtui räjähdeaineen huolimattomasta käsittelystä Pyhäsalmen kaivoksella.

Jätekonttia alkoi höyrytä Vihtavuoressa sijaitsevalla tehdasalueella viime heinäkuussa. Reaktio sai aikaan suuronnettomuusvaaran, jonka vuoksi Vihtavuoren taajaman 2000 asukasta evakuoitiin.

Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että höyryävä kontti sijaitsi tehdasalueella kahdensadan muun jätekontin vieressä viiden metrin päässä räjähdevarastosta. Forcitin mukaan höyryävä kontti ei olisi voinut räjähtää, eikä se olisi voinut aiheuttaa räjähdysten ketjureaktiota.

Tapahtumat saivat alkunsa heinäkuussa 2012, kun emulsioräjähdettä valui kaivoskäytävän lattialle Pyhäsalmen kaivoksella. Aine lapioitiin pois, ja mukana lähti maassa ollutta kiviainesta ja muita epäpuhtauksia.

Tukesin mukaan Pyhäsalmella ei tunnistettu tapahtuman poikkeuksellisuutta. Epäpuhdas jäte lähetettiin Forcitille hävitettäväksi kuten mikä tahansa muu emulsioräjähdejäte.

Tukesin mukaan kontissa reagoi emulsioräjähde ja pyriittipitoinen kiviaines.

Forcit: Turvallisuuteen satsattu

Heinäkuun onnettomuusvaaran vuoksi Forcit on kiinnittänyt enemmän huomiota varastoinnin yksityiskohtiin sekä yhteistyöhön asiakkaiden ja kuljettajien kanssa.

Tukesin selvityksessä ei löytynyt syytä siihen, miksi jätekontti alkoi höyrytä vasta vuosi tapahtuneen jälkeen.

Tukesin mukaan emulsioräjähteiden käyttö on lisääntynyt voimakkaasti, ja myös jätettä syntyy enemmän kuin ennen. Forcit oli varastoinut jätettä Vihtavuoren tehdasalueella, koska sillä ei ollut riittävää kapasiteettia jätteiden hävittämiseen.