Tuiran se­nio­ri­toi­min­nan uudet lii­kun­ta­laa­tat har­joi­tut­ta­vat van­huk­sia te­ko­älyn avulla – "Täs­sä­hän tulee sä­vel­kor­vaa­kin sa­mal­la"

Tuiran senioritoiminnassa otettiin käyttöön tanskalainen innovaatio, jolla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia.

– Ihan mahtavaa, kun oppii, miten tämä toimii, kehuu Moto Tiles -liikuntalaattoja testannut Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi. Fysioterapeutti Virpi Pumpanen ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Ekonoja seuraavat pelin sujumista.
– Ihan mahtavaa, kun oppii, miten tämä toimii, kehuu Moto Tiles -liikuntalaattoja testannut Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi. Fysioterapeutti Virpi Pumpanen ja päivätoiminnan ohjaaja Jenni Ekonoja seuraavat pelin sujumista.
Kuva: Pekka Peura

Tuiran senioritoiminnassa otettiin käyttöön tanskalainen innovaatio, jolla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia. Liikuntalaattojen toivotaan auttavan kaatumisten ehkäisyssä.

Muovilaattaan syttyy punainen valo, ja Helmerin päivätoiminnan asiakas Tauno Kiviniemi kurottaa painamaan sen jalallaan sammuksiin. Sitten valo syttyy rivin toisessa reunassa, ja taas toisessa.

Tuiran senioritoiminnassa testaillaan uutta teknologiaa, ensimmäisiä Oulun kaupungille hankittuja Moto Tiles -liikuntalaattoja. Tanskalainen innovaatio on tarkoitettu ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon, mutta niitä käytetään myös muuhun kuntoutukseen. Eri harjoitusten kautta laatoilla voi kehittää niin motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta kuin muistia.

Laatoissa on kosketusanturit, joita käytetään jalan painalluksilla. Ne voi järjestää erilaisiin asetelmiin, ja harjoituksia ohjataan tabletilla, josta löytyy valmiita pelejä eri tarkoituksiin.

Maahantuoja Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laineen mielestä Moto Tilesilla on suuri potentiaali varsinkin kaatumisten ennaltaehkäisyssä.

– Suomi ei ole vielä teknologian hyödyntäjien kärkimaita ikäihmisten kuntouttamisessa. Voisimme olla siinä reippaammin mukana, Laine toivoo.

Kulkee mukana myös kotikäynneille

Tuiran senioritoiminnan fysioterapeutti Virpi Pumpasen mielestä laatat vaikuttavat hyvältä keinolta monipuolistaa ikäihmisten aktiviteettitarjontaa.

– Laatat toimivat hyvänä sisältönä voima-tasapainoryhmissä, joiden tavoitteisiin kuuluu kaatumisten ehkäisy, Pumpanen sanoo.

Laatat tulevat Tuiran hyvinvointikeskuksen kotikuntoutuksen ja Tuiran senioritoiminnan käyttöön. Kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Sanna Koivikko uskoo laattojen sopivan hyvin muun muassa muistin ja keskittymisen harjoittamiseen.

– Onhan tämä myös mielekäs tapa harjoitella esimerkiksi hahmottamisen ja liikkeen yhdistämistä, Koivikko sanoo.

Pumpasen ja Koivikon mielestä järjestelmä vaikuttaa varsin helppokäyttöiseltä myös ohjaajan näkökulmasta. Muutaman kilon painoinen paketti kulkee kätevästi mukana myös kotikuntoutukseen.

– Laattoja voi käyttää porukassa tai yksinään. Tässäkin käyttäjät alkavat heti kommunikoida, eli tämä lisää myös vuorovaikutusta, Pumpanen huomauttaa, kun päivätoiminnan asiakkaat kokeilevat yhteisharjoituksia.

– Liikuntalaatoilla harjoitellessa voi ottaa tukea esimerkiksi ohjaajasta, mutta rollaattorista pyritään irti, mikä on tärkeää, Minna Laine sanoo.

Yhdessä laatoilla voi pelata vaikkapa muistipeliä, jossa erivärisistä valoista on löydettävä parit.

"Ei ole huono keksintö"

Harjoituksen vaihtuessa voi käyttäjällä ensin mennä hetki oppia uuden pelin juju, mutta jo toisella kerralla homma luistaa selvästi sujuvammin. Pianopelissä mukaan tulee myös musiikki.

– Alussa tuntui vaikealta, mutta mitä useamman kerran sen käy läpi, se tulee tutuksi. Tässähän tulee sävelkorvaakin samalla, toteaa Tauno Kiviniemi, joka tykästyi uuteen välineeseen heti.

– Kyllä ne keksii. Ei ole huono keksintö, Kiviniemi kiittelee.

Moto Tiles

Robotiikan professori Henrik Hautop Lundin Tanskan teknillisessä korkeakoulussa kehittämä tekoälyn avulla toimiva innovaatio.

Tarkoitettu erityisesti tasapainon kehittämiseen ja kaatumisen ehkäisyyn. Sopii myös motoriikan, liikkuvuuden ja muistin kehittämiseen.

Moto Tiles sisältää erilaisia harjoituksia ja pelejä, joita pelataan koskettamalla jalalla laattoja, joissa on kosketusanturi.

Tanskan teknillisen korkeakoulun väitöskirjatutkimuksessa (Jari Due Jessen, 2016) osoitettiin Moto Tilesin käytön parantavan selvästi ainakin alaraajavoimaa ja tasapainoa.

Valittiin Asia Pacific Eldercare Innovation Awards kilpailussa vuoden 2018 Innovatiiviseksi tuotteeksi. Vuonna 2019 voitti samassa kilpailussa Dementian ehkäiseminen -sarjan.

Moto Tilesia käytetään Suomessa ikääntyneiden parissa, neurologisessa kuntoutuksessa, liikuntapalveluissa ja oppilaitoksissa.