Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tsu­na­min krii­si­työs­sä mukana ollut tu­ris­ti­pap­pi: ”Me emme saa eikä tar­vit­se unoh­taa”

Kymmenen vuoden takaisessa tsunamikatastrofissa menehtyneitä muistetaan sekä maailmalla että Suomessa.

-
Kuva: Aku Ahlholm

Kymmenen vuoden takaisessa tsunamikatastrofissa menehtyneitä muistetaan sekä maailmalla että Suomessa. Helsingin tuomiokirkossa järjestetään tapaninpäivän iltana rukoushetki Kaakkois-Aasian tsunamissa menehtyneiden muistoksi. Lauantaina tsunamikatastrofin uhreja muistetaan puolestaan Phuketin Kata-rannalla pidettävässä muistotilaisuudessa. Paikanpäälle on ennakkotietojen mukaan saapumassa kuutisenkymmentä osallistujaa.

Phuketissa muistotilaisuuden pitävä Thaimaan ev.lut. kirkon alaisuudessa toimiva turistipappi Jyrki Markkanen oli myös mukana tsunamin kriisityössä kymmenen vuotta sitten. Thaimaassa perheensä kanssa asuva Markkanen oli katastrofin sattuessa lomailemassa Suomessa, kun thai-taitoinen pappi hälytettiin kesken loman takaisin Thaimaahan.

Markkasen tehtävänä oli olla suomalaisen uhrintunnistusryhmän mukana Phuketissa.

"Aluksi tehtäväni oli tulkkina toimimista niin kielen kuin kulttuurin osalta. Kun uhrintunnistus saatiin käyntiin, tehtäviini kuului asiakirjojen kääntämistä yhdessä toisen suomalaisen thaita osaavan kanssa. Ennen kotiuttamista toimitin matkaansaattohartauden Phuketin lentokentän vieressä", Markkanen kertoo työstään.

Vuosien varrella Markkanen on käynyt läpi tsunamikatastrofia useissa keskusteluissa Thaimaassa tapaamiensa suomalaisten kanssa. Lähes jokaisella on ollut joku läheinen tai kaukaisempi tuttu, joka on tsunamissa menehtynyt.

Aluksi katastrofi tuli lähes joka keskustelussa esille, mutta enää vain harvoin. Markkanen pitää tärkeänä, ettei traaginen luonnonkatastrofi unohdu, mutta muistuttaa samalla elämän jatkumisesta.

"Ihmisen elämänkaareen sisältyy iloja ja suruja. Mutta toisaalta eikö ole aika luonnollista, että haluamme katsoa elämässämme luottavaisesti tulevaisuuteen? Me emme saa eikä tarvitse unohtaa, mutta meidän ei tarvitse jäädä näihin kiinni. Me myös muistelemme: "Muistatko..?" Joku määritteli kerran ”muukalaisuuden” sanomalla että se on sitä, ettei ole ketään, jonka kanssa sanoa: "Muistatko..?"", Markkanen sanoo.

Vuonna 2004 tapaninpäivänä olleessa Kaakkois-Aasian tsunamissa menehtyi 179 suomalaista. Suomalaisia oli Thaimaassa noin 3000 ja Sri Lankassa yli kuusisataa.