Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Trump erotti oi­keus­mi­nis­te­ri Yatesin - ei tukenut Trumpin maa­han­tu­lo­kiel­toa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut virkaatekevän oikeusministerin Sally Yatesin, ilmoittaa Valkoinen talo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei hyväksynyt sitä, kun oikeusministeri Sally Yates vastusti maahantulokieltoa. Sally Yates sai tiedon erottamisestaan kirjeellä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei hyväksynyt sitä, kun oikeusministeri Sally Yates vastusti maahantulokieltoa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei hyväksynyt sitä, kun oikeusministeri Sally Yates vastusti maahantulokieltoa.
Kuva: ANDREW HARRER / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut virkaatekevän oikeusministerin Sally Yatesin, ilmoittaa Valkoinen talo. Yates oli päättänyt, että oikeusministeriö ei tue Trumpin asettamaa maahantulokieltoa.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Yates petti oikeusministeriön, kun hän kieltäytyi toimeenpanemasta laillista määräystä Yhdysvaltain kansalaisten suojelemiseksi.

Sally Yates sai tiedon erottamisestaan kirjeellä.
Sally Yates sai tiedon erottamisestaan kirjeellä.
Kuva: ERIK S. LESSER

CNN:n lähteiden mukaan Yates oli sanonut suoraan, ettei ole vakuuttunut maahantulokiellon laillisuudesta tai siitä, että lain tukeminen täyttäisi oikeusministeriön velvollisuuden pyrkiä aina oikeudenmukaisuuteen ja tehdä oikein.

Yates toimi oikeusministerinä presidentti Barack Obaman kaudella. Hänen pestinsä oli määrä jatkua ainoastaan siihen saakka, että senaatti vahvistaa Trumpin nimittämän uuden oikeusministerin Jeff Sessionsin valinnan.

Eroilmoitus kirjeitse

Hallintolähteen mukaan Trump ei ilmoittanut Yatesille tämän erottamisesta henkilökohtaisesti, kuten puhelimitse. Ministeri sai tietää erottamisestaan käteen toimitetulla kirjeellä.

Trump nimitti Yatesin erottamisen yhteydessä virkaatekeväksi oikeusministeriksi asianajaja Dana Boenten.

Yatesin kannanotto maahantulokieltoon jäänee käytännön vaikutukseltaan hyvin lyhytaikaiseksi. Senaatin oikeusasioita käsittelevän komitean on määrä äänestää Sessionsin nimityksestä oikeusministeriksi jo tiistaina.

Trump: Demokraatit jarruttavat

Valkoisen talon edustaja Stephen Miller sanoi, että Yatesin linjaus on jälleen yksi todiste siitä, "miten politisoituneeksi maan oikeusjärjestelmä on muuttunut".

- On surullista, että ihmiset kieltäytyvät toimeenpanemasta lakejamme, Miller sanoi.

Presidentti Trump kommentoi asiaa tviittaamalla. Hänen mukaansa demokraattipuolue jarruttaa hänen hallituksensa ministereiden nimityksiä.

Tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa Trump myös erotti maahanmuutto- ja tullivalvontavirasto ICE:n virkaatekevän johtajan Daniel Ragsdalen. Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly ilmoitti, että Thomas Homanin nimitys tehtävään "takaa, että toimeenpanemme maahanmuuttolakeja Yhdysvaltain sisällä kansallisen edun mukaisesti".

Aiemmin neljä Yhdysvaltain liittovaltion tuomaria päätti pysäyttää maahantulokiellon soveltamisen osittain. He määräsivät, että Yhdysvaltoihin jo saapuneet ja lentoasemilla kiinni otetut ihmiset on päästettävä maahan.

Trumpin asetuksella Irakin, Iranin, Syyrian, Sudanin, Somalian, Libyan ja Jemenin kansalaisilta on kielletty maahantulo Yhdysvaltoihin ainakin 90 päivän ajaksi. Lisäksi maahanpääsy on estetty kaikilta pakolaisilta 120 päiväksi, mutta syyrialaispakolaisia koskeva kielto kestää määräämättömän ajan.

Pentagon hakee vapautusta
armeijaa auttaneille

Yhdysvaltain puolustusministeriö hakee vapautusta matkustuskiellosta Yhdysvaltoihin niille irakilaisille, jotka ovat avustaneet Yhdysvaltain armeijaa Irakissa. Pentagon ilmoitti keräävänsä heistä nimilistaa.

Irakilaisia on ollut avustamassa kotimaassaan Yhdysvaltain armeijaa muun muassa taistelijoina ja tulkkeina. Pentagonin edustaja Jeff Davis korosti lehdistölle, että amerikkalaisia avustaneet ovat joutuneet Irakissa usein suureen vaaraan.

Pentagon aikoo huolehtia myös siitä, ettei maahantulokielto aiheuta ongelmia Yhdysvaltain Arizonassa koulutettavina oleville irakilaisille hävittäjälentäjille.