Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Tra­fi­com käyn­nis­tää 26 gi­ga­hert­sin taa­juuk­sien huu­to­kau­pan – "5G-verk­koa on ra­ken­net­tu vii­mei­sen puo­len­tois­ta vuoden aikana Suo­mes­sa jo 30 paik­ka­kun­nal­le"

Kyseessä on Suomen toinen huutokauppa, jossa myydään taajuuksia 5G-mobiiliverkkoja varten.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka korostaa nopeiden viestintäyhteyksien tärkeyttä. Arkistokuva.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka korostaa nopeiden viestintäyhteyksien tärkeyttä. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Ritola

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom käynnistää tänään maanantaina 26 gigahertsin taajuuksien huutokaupan. Kyseessä on Suomen toinen huutokauppa, jossa myydään taajuuksia 5G-mobiiliverkkoja varten.

Monissa EU-maissa huutokaupat ovat viivästyneet koronapandemian takia, mutta Suomessa on pysytty normaalissa aikataulussa.

– 5G-verkkoa on rakennettu viimeisen puolentoista vuoden aikana Suomessa jo 30 paikkakunnalle. Huutokauppa mahdollistaa kapasiteetiltaan suurien ja nopeiden langattomien verkkojen rakentamisen, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo Traficomin tiedotteessa.

Huutokaupassa myydään valtakunnalliseen käyttöön Manner-Suomessa taajuudet 25,1–27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin kaistana. Yhden 800 metrin taajuuskaistan lähtöhinta on seitsemän miljoonaa euroa. Taajuusalueen alempi osa 24,25–25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä jätetään huutokaupan ulkopuolella.

Huutokauppaan osallistuvien tiedot eivät ole julkisia. Traficom julkistaa voittajat ja voittaneet tarjoukset huutokaupan päätyttyä.