Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Touko Aalto jättää vih­rei­den pu­heen­joh­ta­juu­den – "Tar­vit­sen lisää aikaa toi­pu­mi­see­ni"

Touko Aalto väistyy vihreiden puheenjohtajan paikalta. Aalto perustelee päätöstään sillä, että hän tarvitsee enemmän aikaa toipumiseen.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoi työuupumuksestaan syyskuussa. Aalto jäi sairauslomalle.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoi työuupumuksestaan syyskuussa. Aalto jäi sairauslomalle.

Touko Aalto väistyy vihreiden puheenjohtajan paikalta. Aalto perustelee päätöstään sillä, että hän tarvitsee enemmän aikaa toipumiseen.

Vihreät piti asiasta tiedotustilaisuuden keskiviikkona iltapäivällä. Tiedon Touko Aallon vetäytymisestä kertoi vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen. Lisäksi Aalto julkaisi lausuntonsa Facebook-sivuillaan. 

"Olen pitkän ja huolellisen pohdinnan jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että väistyn Vihreiden puheenjohtajan paikalta. Tarvitsen lisää aikaa toipumiseeni. Vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt", Aalto kirjoittaa

Aalto kertoi syyskuun alkupuolella, että hän jää sairauslomalle uupumuksen vuoksi. Hänen sijaisekseen valittiin Maria Ohisalo, joka on puolueen 1. varapuheenjohtaja. Ohisalo ei ole kansanedustaja.

Aalto sanoo, että päätös luopua puheenjohtajuudesta ei ollut helppo. Hänen mukaansa se oli kutenkin ainoa oikea vaihtoehto.

"En pysty terveystilanteeni vuoksi palvelemaan joukkuettani. Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni. Lääkärin määräämä sairausloma kestää vuoden loppuun", Aalto kertoo päivityksessään.

Uusi puheenjohtaja ensi viikolla

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan 3. marraskuuta. Päätöksen uudesta puheenjohtajasta tekee puoluevaltuuskunta. Puoluevaltuuskunnan jäsenet saavat esittää kokouksessa uutta puheenjohtajaa, joiden joukosta puheenjohtaja valitaan.

Miettisen mukaan puolueen johto sai tiedon Touko Aallon vetäytymisestä tiistai-iltana.

Marraskuussa valittu vihreiden puheenjohtaja toimii tehtävässään seuraavaan puoluekokoukseen asti. Se pidetään ensi kesäkuussa.

Jyväskyläläinen Aalto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi kesällä 2017. Vihreissä puheenjohtajakausi kestää yleensä kaksi vuotta, joten puheenjohtajavalinta olisi joka tapauksessa tullut puoluekokouksen asialistalle.

Aalto seurasi tehtävässään Ville Niinistöä, jonka piti puolueen sääntöjen mukaan jättää puheenjohtajan tehtävä. Niinistö ei halua tässä vaiheessa kommentoida mahdollista paluutaan puolueen johtoon.

Kohuja ja kannatuksen laskua

Aallon puheenjohtajakautta leimasivat puheenjohtajaan liitetyt kohut ja puolueen laskeva gallup-kannatus.

Aalto ehti puheenjohtajakautensa aikana erota puolisostaan ja lyödä hynttyyt yhteen seksipositiivisuuden sanansaattajana tunnetuksi tulleen puoluetoimiston työntekijän Iris Flinkkilän kanssa.

Tuoreimmat kohut syntyivät loppukesällä siitä, kun Aalto juhli ilman paitaa tukholmalaisella homoklubilla ja näytti valokuvassa läiskivän toista miestä takapuoleen.

Otsikoihin nousi samoihin aikoihin myös se, kun Aalto tuki laittomasti maassa olleen karkotusta lentokoneessa protestoinutta eduskuntaryhmän työntekijää.

Vihreiden kannatus oli Ylen lokakuun alussa julkaistussa mielipidekyselyssä 11,6 prosenttia.