Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Tori täyttyi au­rin­gon­pi­men­nyk­sen kat­so­jis­ta - "näytti tosi jän­nit­tä­väl­tä"

Suojalevyt kiersivät oululaiselta toiselle, kun kansa kerääntyi Oulun torille katsomaan auringonpimennystä.

Auringonpimennystä tarkasteltiin perjantaina Oulun torilla. Auringonpimennystä tarkasteltiin perjantaina Oulun torilla. Oulun torilla tarkasteltiin auringonpimennystä perjantaina päivällä. Oulun torilla tarkasteltiin auringonpimennystä perjantaina päivällä.
Auringonpimennystä tarkasteltiin perjantaina Oulun torilla.
Auringonpimennystä tarkasteltiin perjantaina Oulun torilla.
Kuva: Maiju Torvinen

Suojalevyt kiersivät oululaiselta toiselle, kun kansa kerääntyi Oulun torille katsomaan auringonpimennystä perjantaina puolenpäivän aikaan.

Oululainen Riikka Pyhäjärvi katsoi innoissaan auringonpimennystä tumman kalvon läpi.

-En ole ennen nähnyt auringonpimennystä, ja olen aina halunnut päästä katsomaan sitä. Näytti kyllä tosi jännittävältä, Pyhäjärvi sanoi.

Paikalla oli myös pari kaukoputkea, joiden avulla pystyi tarkastelemaan pimennystä. Paikalla oleva Kalevan toimittaja kertoo, että suojalaitteiden aurinko näkyy punaisena ja pimentynyt osa on selvästi tummempi.

Torille oli saapunut satoja ilmiöstä innostuneita ihmisiä. Kaukoputket ja suojalevyt torille oli tuonut oululainen tähtitieteellinen yhdistys Arktos.

Suomessa keskipäivällä näkyvä auringonpimennys on harvinaisen suuri. Pilvettömän sään ansiosta pimennys näkyi hyvin. Pimennys on voimakkain Pohjois-Lapissa. Kilpisjärvellä jopa 94 prosenttia auringosta jää kuun varjon taakse.

Auringonpimennys sai väen liikkeelle myös 25 vuotta sitten. Silloin Oulussa pelättiin, että Puolivälinkankaan vesitorni sortuu.