Top­pi­lan­saa­reen ra­ken­tuu uusi hir­si­kou­lu – ovet kol­mel­le­sa­dal­le lap­sel­le ja nuo­rel­le avau­tu­vat elo­kuus­sa

Oulun kristillisen koulun rehtori Petri Ojala uuden hirsikoulun työmaalla.
Oulun kristillisen koulun rehtori Petri Ojala uuden hirsikoulun työmaalla.
Kuva: Pekka Kallasaari

Toppilansaareen on valmistumassa uusi hirsirunkoinen koulu- ja päiväkotikiinteistö. Tilat valmistuvat Oulun kristillisen peruskoulun ja päiväkoti Verson käyttöön.

Tähän saakka Oulun kristillinen koulu sekä päiväkoti Verso ovat toimineet hajautetusti kaupungin vuokratiloissa Välivainiolla, Toppilassa ja Maikkulassa.

– Oma koulurakentaminen tuli ajankohtaiseksi jo vuonna 2016 nykyisen koulutilamme siirryttyä kaupungilta Laptille, Oulun kristillisen koulun rehtori Petri Ojala taustoittaa.

Rehtori kertoo, että tuulta koulurakennushankkeen purjeisiin puhalsi myös riittävän isojen ja hyvälaatuisten vuokratilojen puute.

– Kolmas syy oli tietysti oman kiinteistön kautta tuleva riippumattomuus, pysyvyys ja jatkuvuus.

Hirsikoulu voitti

Uusi 2 400-neliöinen koulu- ja päiväkotikokonaisuus rakentuu Hietasaaren ja Nallikarin virkistysalueiden sekä vuoden 2005 asuntomessualueen välittömään lähei-syyteen.

Oulun kaupunki on aikoinaan kaavoittanut tontin omaan käyttöönsä Toppilansaaren pienelle lähikoululle.

Suunnitelmista kuitenkin luovuttiin ja tontti jäi rakentamatta.

– Saimme vinkin hakea tätä tonttia ja siitä alkoi vuosia kestänyt suunnittelu, joka kulminoitui kesällä 2019 kilpailutuksen käynnistämiseen, Petri Ojala kertoo hankkeen vaiheista.

Koulun toteuttajaksi valikoitui Mediset Hoivarakentajat Oy.

Päätös hirsikoulun rakentamisesta syntyi vasta kilpailutuksen päätyttyä.

– Hirsikoulu ei ollut ensisijainen tavoitteemme sillä arvelimme hirrestä rakentamisen muotoutuvan liian hintavaksi. Hirsikouluvaihtoehtoa tarjottiin kuitenkin meille niin kilpailukykyiseen hintaan, että se voitti järjestämämme hankekilpailutuksen, jossa laatua ja hintaa painotettiin yhtä paljon, Ojala kertoo.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän mahdollisuuteen. Hirsihän on ekologinen, perisuomalainen ja ikivanha, hyväksi havaittu rakennusmateriaali, jolla on positiivisia vaikutuksia sisäilmastoon, akustiikkaan ja yleiseen viihty­vyyteen.

70-prosenttisesti valmista

Uuden koulun rakennustyöt käynnistyivät lopulta viime vuoden huhtikuussa. Petri Ojala kertoo rakentamisen olevan aikataulussa ja nyt noin 70-prosenttisesti valmis.

Koulutyön on määrä käynnistyä uusissa tiloissa 1. elokuuta.

– Uuteen kouluun siirtyy kaikki toiminta Välivainiolta ja Toppilasta, Ojala kertoo.

Vanha Välivainion koulu puretaan ja alueelle rakennetaan kerrostaloja.

Parisataa oppilasta

Uuteen Oulun kristilliseen kouluun on tulossa tilat esiopetusryhmille sekä vuosiluokkien 1–9 oppilaille.

– Oppilaspaikkoja on tässä vaiheessa noin 220 ja päiväkotipaikkoja 63 ja nämä paikat täyttynee tulevana syksynä. Suunnitelmana on laajentaa rakennusta, mikäli oppilasmäärä kehittyy tulevaisuudessa suotuisasti, Petri Ojala kertoo.

Hän tähdentää, että yksityisessä Oulun kristillisessä koulussa oppilasvalinta ei perustu lähikouluperiaatteeseen, vaan oppilaaksi voi hakea Oulun eri kaupunginosista sekä ympäristökunnista.

susanna.eksyma@forum24.fi