Top­pi­lan sii­lo­työ­maal­la pi­de­tään tuu­maus­tau­ko

Toppilan siiloja on yritetty räjäyttää viime päivinä useita kertoja. Siitä huolimatta neljä siilotornia sinnittelee pystyssä.

Lauantain toisen räjäytyksen jälkeen Toppilan siilot nytkähtivät muutaman metrin alaspäin. Toppilan siiloja on yritetty räjäyttää usean päivän ajan. Torstain räjäytyksen seurauksena ne jäivät kallelleen. Kallellaan olevat siilot ovat olleet viime päivinä Oulun suosituin nähtävyys.
Lauantain toisen räjäytyksen jälkeen Toppilan siilot nytkähtivät muutaman metrin alaspäin.
Lauantain toisen räjäytyksen jälkeen Toppilan siilot nytkähtivät muutaman metrin alaspäin.
Kuva: Tapio Maikkola

"Nyt lähdetään lauantai-illan viettoon, ja katsotaan huomenna tuorein silmin, mille aletaan", sanoi Paupekin toimitusjohtaja Pekka Piirala lauantaina alkuillasta.

Takana on täysi työpäivä, jonka aikana Toppilassa sijaitsevia SOK:n vanhoja myllysiiloja yritettiin kahteen otteeseen räjäyttää maan tasalle.

Lauantaina puolenpäivän aikaan tehty ensimmäinen räjäytys ei neljän siilon ryhmää hetkauttanut, mutta toisen räjäytyksen jälkeen siilot nytkähtivät muutaman metrin alaspäin.

Ihan suunnitelmien mukaan räjäytystyöt eivät ole siis edenneet. "Joku tuossa sanoi, että tänään on kansallinen epäonnenpäivä", Piirala nauraa.

Kolmen päivän räjäytysrupeama

Lauantain räjäytykset ovat jatkoa torstain ja perjantain tapahtumille. Kolmen päivän aikana kyseistä siilokokonaisuutta on yritetty saada maan tasalle useita kertoja.

Neljän siilon kokonaisuudessa on räjäytetty lauantai-iltaan mennessä yhdeksän panosta, joista osa on ollut valmistelevia räjäytyksiä.

Ensimmäinen panos laukaistiin torstaina. Silloin kokonaisuus nytkähti hieman kenolleen, mutta ei kaatunut. Sitä seurasi räjäytysten sarja, jolloin siilot pysyivät sitkeästi kenollaan.

Seuraavan kerran betoninen kokonaisuus liikkui kunnolla vasta lauantain toisessa räjäytyksessä.

Nosturi avuksi

Pekka Piirala kertoo, että seuraavaksi siiloja saatetaan hajottaa pitkäpuomisella nosturilla.

"Siilot ovat laskeutuneet yhteensä kymmenen metriä. Niiden korkeus on nyt noin 33 metriä. Nosturilla siiloja voisi purkaa yläkautta."

Piirala kuitenkin korostaa, että työmaalla ei haluta ottaa mitään riskejä. Betonisiilojen pystyssä oleva osa painaa 7000-8000 tonnia.

Suurta myllykokonaisuutta puretaan Toppilassa yksi osa kerrallaan. Paupek räjäytti siilojen ensimmäisen osan syyskuun lopussa. Silloin siilot kaatuivat nätisti yhden panoksen voimasta.

Piirala arvelee, että ongelmat toisen osan räjäytystyössä johtuivat siitä, että ensimmäinen panos oli liian pieni

"Aloitimme nyt samanlaisella panoksella, mutta tässä on vähän massiivisempi alaosan rakenne."

Lauantai-iltaan mennessä neljän siilon kokonaisuuteen oli käytetty hieman alle 50 kiloa räjähteitä.

Katsomo Toppilansaaren puolella

Toppilansaaresta on hyvät näkymän siilojen purkutyömaalle.

Useita päiviä jatkuneet räjäytykset ovat keränneet Toppilansalmen rantaan satoja oululaisia. Autojen keulat on käännetty kohti työmaata, ja osa porukasta on varautunut istumissessioon kebabin ja kahvimukin kera.

"Vartion viime yönä työmaa-aluetta, ja viimeiset autot lähtivät rannasta puoli kahden aikaan. Vielä kolmen aikaan siellä pyörähti joku auto", Piirala kertoo.