Top­pi­lan sii­lo­ta­lon ra­ken­ta­jaa epäil­lään tör­keäs­tä ta­lous­ri­kok­ses­ta

Toppilan siilotalon rakennuttajan ja rakentajan Kalevala Rakennuksen vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä talousrikoksesta.

Kalevala Rakennus Oy:n johtohenkilöitä epäillään rikoksesta.
Kalevala Rakennus Oy:n johtohenkilöitä epäillään rikoksesta.
Kuva: Jukka Leinonen

Toppilan siilotalon rakennuttajan ja rakentajan Kalevala Rakennuksen vastuuhenkilöitä epäillään törkeästä talousrikoksesta.

Oulun poliisi epäilee, että useampi yhtiön johtoon kuulunut henkilö on syyllistynyt törkeään kirjanpitorikokseen. Poliisi tutkii, onko heitä syytä epäillä myös muista rikoksista.

Poliisin epäilee, että yhtiön kirjanpitoon tehtiin vääriä kirjauksia pääosin tilikauden 2014 aikana.

”Epäilemme, että kirjanpitoa olisi jossain määrin manipuloitu. Sinne on merkitty väärää tietoa”, tapauksen tutkinnanjohtaja, Oulun poliisin talousrikosyksikön johtaja, rikosylikomisario Kari Pakanen kuvailee.

Hänen mukaansa menettelyllä annettiin harhaanjohtavaa tietoa muun muassa rahoittajille. Väärää tietoa epäillään annetun siilotalo-hankkeen osalta, mutta myös Kalevala Rakennuksen Etelä-Suomen-hankkeen osalta. Yhtiön aikeissa oli toteuttaa muutoskohde Katajanokalle Helsinkiin.

”Tämä hanke ei ehtinyt koskaan alkaakaan. Rahoittajat ovat kärsineet miljoonaluokan vahingot”, Pakanen sanoo.

Poliisi: Ei vaikuta asukkaisiin

Kalevala Rakennukseen erään rahoitusyhtiön kautta sijoittaneet tahot menettivät rahansa, jolloin rahoitusyhtiö teki siitä viime kesänä tutkintapyynnön. Myös yksi sijoittajista pyysi poliisia tutkimaan asiaa.  Kalevala Rakennus Oy asetettiin konkurssiin helmikuussa.

Tutkinnanjohtaja ei täsmennä, kuinka monta henkilöä on rikoksista epäiltyinä, mikä heidän asemansa yhtiössä on ollut ja miten he ovat vastanneet heihin kohdistuviin rikosepäilyihin. Rikosylikomisario toteaa vain, että epäiltyinä on useita johtohenkilöitä.

Poliisin mukaan Toppilan siilotalojen asukkaiden ei tarvitse olla huolissaan poliisitutkinnasta, sillä se ei vaikuta heihin mitenkään. Tutkintaa jatketaan syksyn aikana.

Kalevala Rakennuksen poliisitutkintaa koskevasta rikosnimikkeestä kertoi ensimmäisenä Yle Oulu.