Tok­man­ni osti Sääs­tö­kuo­pan

Itä-Suomesta alkunsa saanut Tokmanni Oy on ostanut Oulussa ja Keminmaassa toimivan Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan. Maanantaina tehdyllä yrityskaupalla Tokmanni nousee Suomen suurimmaksi halpakauppaketjuksi - sen pro forma -liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Nimiasia avoinna. Oulun ja Keminmaan Säästökuopat jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi Säästökuoppa-nimellä.
Nimiasia avoinna. Oulun ja Keminmaan Säästökuopat jatkavat toimintaansa ainakin toistaiseksi Säästökuoppa-nimellä.
Kuva: JUKKA LEINONEN/ARKISTO

Itä-Suomesta alkunsa saanut Tokmanni Oy on ostanut Oulussa ja Keminmaassa toimivan Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan. Maanantaina tehdyllä yrityskaupalla Tokmanni nousee Suomen suurimmaksi halpakauppaketjuksi - sen pro forma -liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Tällä haavaa Tokmanni työllistää noin 630 henkilöä. Säästökuopan noin sata työntekijää siirtyvät uudelle työnantajalle ns. vanhoina työntekijöinä.

Tokmanni Oy:n omistajina ovat pääomasijoittaja Capmanin hallinnoimat rahastot sekä Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Tokmanni muodostettiin viime marraskuussa Vapaa Valinta ja Tokmanni -myymälöiden yhdistyttyä.

Vuonna 1978 perustettu Säästökuoppa on Pirkko, Hannu ja Heikki Vuokilan omistama yritys, jolla on kolme myymälää Oulussa ja yksi Keminmaalla. Säästökuopan liikevaihto on noin 21 miljoonaa euroa.

Osapuolet eivät kerro kauppasummaa.

Yrityskauppaa pohjustettiin runsaan puolen vuoden ajan.

Yhtiön toimitusjohtaja Kyösti Kakkosen mukaan asiassa on haluttu edetä maltillisesti, koska Tokmanni ja Säästökuoppa ovat olleet yhteystyökumppaneita yhteisen hankintayhtiönsä Pick Import Finland Oy:n kautta.

Halpakauppaketjun myymälät toimivat Tokmanni-nimellä Itä-Suomessa sekä Vapaa Valinta -nimellä Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja länsirannikolla. Toimitusjohtaja Kakkosen mukaan vielä ei ole päätetty, millä nimellä Säästökuopan Oulun- ja Keminmaan-myymälät jatkavat.Taloushalli ehkä
ensin kuntoon


"Säästökuopan myymälöihin pistetään nyt puhtia ja vauhtia, vaikka onhan niitä hoidettu hyvin tähänkin asti", Kakkonen sanoo. "Ja kuluttajille on tiedossa vain hyvää, kun tuotteiden hinnat todennäköisesti tulevat nykyistä edullisemmiksi", hän lupailee.

Säästökuopan Oulun Kaijonharjun ja Jukolankujan sekä Keminmaan myymälöitä on remontoitu hiljattain, joten ensimmäisenä ja perusteellisimmin kasvonsa pesee ketjun Toppilassa sijaitseva Taloushalli, Säästökuopan toimitusjohtajana toiminut Hannu Vuokila arvioi.

Hannu Vuokila myöntää, ettei luopumispäätös ollut aivan helppo. "Ensimmäiseksi kai pidän pois kaikki pitämättömät lomat", hän naurahtaa uteluille tulevaisuudensuunnitelmista.

Vuokila myöntää tuntevansa yhä vetoa kaupantekoon. "Toimialan vaihto tulee kuitenkin kysymykseen. Mielenkiintoa on kyllä monelle alalle, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.""Kysymys bisnesosaamisesta"


Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen näkee Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnan oston jatkona alan yhdistymiskehitykselle. Viimeksi kesäkuussa Tokmanni osti Kylmäkoskella toimivan halpakauppatavaratalo Millerin.

Alkusyksystä yhtiö kertoi aikovansa perustaa Pohjanmaalle lähivuosina 20-30 myymälää. Tokmannin toimintaa kehitetään edelleen aktiivisella omistajapolitiikalla.

"Tälläkin hetkellä neuvotellaan uusista laajennustoimista. Olemme kiinnostuneita ostamaan edelleen myös muita ketjuja tähän yhtiöön", Kakkonen sanoo.

Suomen halpakauppamarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina voimakkaasti, ja samalla halpakaupat ovat tulleet yhä suositummiksi ostospaikoiksi. Saksalaisen Lidlin tulo suomalaisille markkinoille on osaltaan lisännyt kuluttajien mielenkiintoa niin sanottua hard discount -kauppaa kohtaan, Kakkonen arvioi.

Halpakaupparintamalta kuului maanantaina myös ikäviä uutisia, kun Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla toimiva myymäläketju Kalevi Aholaita Oy asetettiin konkurssiin Tampereen käräjäoikeudessa.

"Tässä on kysymys bisnesosaamisesta. Saman toimialan sisällä toisilla toimijoilla voi mennä paremmin kuin toisilla", Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen kommentoi yhden kilpailijansa kaatumista 6,4 miljoonan euron velkoihin.