Toinen musta laa­tik­ko vah­vis­ti: Lubitz sääti koneen syök­sy­mään maahan

Germanwingsin turmakoneen eilen löytynyt toinen musta laatikko vahvistaa, että lentäjä lensi koneen tahallaan päin vuorenrinnettä.

Germanwingsin kone törmäsi vuoren seinään Ranskan Alpeilla vajaa kaksi viikkoa sitten.
Germanwingsin kone törmäsi vuoren seinään Ranskan Alpeilla vajaa kaksi viikkoa sitten.
Kuva: YVES MALENFER/DICOM/MINISTERE INTERIEUR/HO

Germanwingsin turmakoneen eilen löytynyt toinen musta laatikko vahvistaa, että lentäjä lensi koneen tahallaan päin vuorenrinnettä, kertovat tutkijat.

Laatikko sisältää teknisiä tietoja turmakoneesta ja lennosta. Siitä voidaan saada selville, mitä ohjaamossa on tehty ja kuka sen on tehnyt.

- Laatikko paljastaa, että lentäjä sääti automaattiohjauksen laskemaan lentokorkeuden 30 metriin. Laskun aikana hän myös useaan kertaan sääti autopilottia niin, että kone kiihdytti vauhtiaan, ranskalaiset onnettomuustutkijat kertovat lausunnossaan.

Jo aiemmin on epäilty vahvasti, että turman syy oli lentäjä Andreas Lubitzin itsemurha. Ensimmäisenä löydetyn mustan laatikon äänitallenteesta kuuluu, kuinka koneen kapteeni poistuu hetkeksi ohjaamosta, eikä Lubitz enää päästä häntä takaisin.

Sittemmin on myös paljastunut, että Lubitz oli ollut itsetuhoinen sekä etsinyt netistä tietoa itsemurhasta ja lentokoneiden ohjaamojen ovista.

Germanwingsin kone törmäsi vuorenrinteeseen Ranskan Alpeilla 700 kilometrin tuntivauhtia. Koneen tuhossa kuoli 150 ihmistä.