Toi­mit­ta­jat syyt­tä­vä Hamasia uh­kai­lus­ta

Kansainvälinen ulkomaantoimittajien yhdistys, Foreign Press Association, syyttää palestiinalaisjärjestö Hamasia toimittajien häiritsemisestä ja uhkailusta Gazassa.

Kansainvälinen ulkomaantoimittajien yhdistys, Foreign Press Association, syyttää palestiinalaisjärjestö Hamasia toimittajien häiritsemisestä ja uhkailusta Gazassa.

Yhdistyksen mukaan useissa tapauksissa Gazan kriisistä uutisoivat toimittajat ovat joutuneet Hamasin edustajien uhkailujen ja kuulustelujen kohteeksi.

- Kansainvälistä mediaa ei voi estää raportoimasta uhkailemalla tai painostamalla ja siten yrittää kieltää lukijoilta ja katsojilta puolueeton kuva tapahtumista, yhdistys sanoi lausunnossaan.

Sadat ulkomaiset toimittajat ovat matkustaneet Gazaan yli kuukauden kestäneiden taisteluiden aikana.

Yhdistyksen mukaan heistä joka kymmenes on kertonut vaikeuksista Hamasin kanssa.

Israelin ja palestiinalaisten edustajat ovat aloittaneet neuvottelut Gazan konfliktin lopettamiseksi, kertoo Egyptin valtion uutistoimisto.

Epäsuoria neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin välityksellä. Gazassa on meneillään 72-tuntiseksi sovittu tulitauko, joka on toistaiseksi pitänyt.

Osapuolet keskustelevat myös Gazan saarron lopettamisesta.

Turkkilainen avustusryhmä on tänään ilmoittanut lähettävänsä avustuslaivoja Gazaan saarrosta huolimatta. Saman avustusryhmän alus joutui neljä vuotta sitten israelilaisen iskuryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksessä kuoli yhdeksän turkkilaista, ja kymmenes turkkilainen kuoli myöhemmin hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin.

Tapaus turmeli Turkin ja Israelin väliset diplomaattisuhteet. Maat olivat ennen läheisiä liittolaisia, mutta niiden välit ovat olleet kireät Israelin vuonna 2008 tekemän Gazan vastaisen sotilasoperaation jälkeen.

Turkin eilen valittu presidentti Recep Tayyip Erdogan on ollut yksi äänekkäimmistä Israelin toimien kritisoijista viimeisimmän konfliktin aikana.

Yli kuukauden jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut yhteensä lähes 1 900 palestiinalaista. Israelin puolelta on kuollut 67 ihmistä.