Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Toi­mit­ta­jat ilman rajoja -jär­jes­tön Suomen pu­heen­joh­ta­ja erosi - ar­vos­te­li HS:n tie­to­vuo­to­uu­ti­soin­tia

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on jättänyt tehtävänsä.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on jättänyt tehtävänsä. Järjestön mukaan Nousiaisen eron syynä ovat erimielisyydet järjestön hallituksen kanssa.

Nousiainen arvosteli maanantaina Ylen haastattelussa Helsingin Sanomien tietovuotouutisointia ylilyönniksi. Hän jätti eroilmoituksensa keskiviikkona.

Nousiainen kertoi myöhään torstaina edelleen seisovansa haastattelussa kertomiensa mielipiteiden takana.

- Minusta on luonnollista, että erosin, koska näkemykset hallituksen kanssa menivät niin paljon ristiin. Hallituksessa koettiin, että meidän tehtävämme on puolustaa journalismia, niin kuin tietysti onkin. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Helsingin Sanomat ampui tässä yli ja tällaista journalismia en voi puolustaa, Nousiainen sanoi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo nyt, että se tukee jutun tehneitä HS:n toimittajia Laura Halmista ja Tuomo Pietiläistä. Järjestön mukaan Nousiainen antoi kommenttinsa Ylen haastattelussa tilanteessa, jossa tiedettiin vielä vähän. Myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut.

Nousiainen itse sanoo katsovansa asiaa laajemmasta perspektiivistä.

- Olen valtiotieteilijä, luin yliopistossa poliittista historiaa ja kansainvälistä oikeutta. Katson tätä ehkä siitä vinkkelistä enemmän kuin journalistina. Tämä oli tarpeeton juttu. Oli tarpeetonta levittää salaista tietoa tällä tavalla. Minä en siitä pidä. Tässä ammuttiin liian järeällä tykillä, Nousiainen jatkaa.

Järjestö: Halminen ja Pietiläinen noudattivat journalistin ohjeita

Toimittajat ilman rajoja ilmoitti torstaina tukevansa Halmista ja Pietiläistä.

- Halmisen ja Pietiläisen jutun keskiössä on valmisteilla olevien tiedustelulakien uudistukseen vaikuttavia tietoja, ja tiedustelulakien toteutuminen saattaa vaikuttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto katsoo, että Halminen ja Pietiläinen ovat toimineet journalistin ohjeiden mukaisesti, sanotaan järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi, ja sen vastuullinen käyttäminen kuuluu toimittajan työhön.

Järjestö kertoo olevansa huolissaan viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta. Sen mukaan poliisin viedessä toimittajan välineistöä lähdesuoja on vaarantunut julkisuuteen esitetyistä varotoimista huolimatta.

Helsingin Sanomien toimittajan kotoa takavarikoitiin viime sunnuntaina kotietsinnän yhteydessä muun muassa tietokone ja puhelimia.

Linkki juttuun

Linkki juttuun