Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Tiukka sään­te­ly pitää pimeät taksit lii­ken­tees­sä

Pitkän taksijonon vieressä joku tarjoaa kyytiä autosta, jossa ei ole taksikylttiä. Kotimatka houkuttelee ehkä enemmän kuin ulkona värjöttely, mutta pimeään taksiin nouseminen voi olla kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa kuljettaja vie rahat ja antaa nyrkistä.

Taksiliiton mukaan pimeitä takseja liikkuu etenkin Turussa ja Helsingissä.
Taksiliiton mukaan pimeitä takseja liikkuu etenkin Turussa ja Helsingissä.
Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Pitkän taksijonon vieressä joku tarjoaa kyytiä autosta, jossa ei ole taksikylttiä. Kotimatka houkuttelee ehkä enemmän kuin ulkona värjöttely, mutta pimeään taksiin nouseminen voi olla kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa kuljettaja vie rahat ja antaa nyrkistä.

Poliisin mukaan pimeisiin takseihin liittyy ikäviä lieveilmiöitä. Väkivalta ei ole tavatonta. Tampereen ja Helsingin poliisista kerrotaan, että melko yleinen kikka on pyytää päihtynyt kyytiläinen tankkaamaan auto kylmäasemalla ja urkkia samalla tämän pankkikortin tunnusluku.

Taksiliiton mukaan pimeitä takseja liikkuu etenkin Turussa ja Helsingissä, mutta hämäräkyytejä on tarjottu lähes joka paikkakunnalla pieniä maaseutukyliä myöten.

--?Perään lisää valvontaa kaduille ja teille tämän laittoman toiminnan kitkemiseksi. Poliisin resursseja ei saa missään nimessä heikentää. Siihen on löydyttävä riittävästi määrärahoja, ennen kuin tilanne riistäytyy hallinnasta, vaati toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki liittokokouksessa hiljattain.

Poliisi valvoo, minkä ehtii

Helsingin ja Turun poliisista kerrotaan, että pimeitä takseja valvotaan niin paljon kuin aikaa riittää. Valvontaa tehostetaan sesonkiaikoina. Eniten pimeitä kyytejä tarjotaan pikkujouluaikaan.

Komisario Dennis Pasterstein Helsingin liikennepoliisista huomauttaa, että poliisi priorisoi liikennevalvontansa EU:n linjausten ja Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesti, eivätkä pimeät taksit ole kärkipäässä listalla. Hänen mielestään valvonta toimii hyvin nykyisellään.

Poliisi ei ole huomannut ainakaan Helsingissä, Turussa tai Tampereella pimeän taksiliikenteen vilkastuneen. Ylikomisario Timo Malinen Turun poliisista huomauttaa, että ilmiön laajuutta on vaikea arvioida, sillä pimeiden taksien huomaaminen on vaikeaa.

Pastersteinin mukaan myös näytön saaminen on haasteellista, sillä usein humalassa olevien asiakkaiden kuuleminen on hankalaa.

--?Kun matka loppuu, he eivät välttämättä halua kertoa, mitä on tapahtunut, hän sanoo.

Alalle liian vaikea päästä

Kilpailuvirasto uskoo, että pimeistä takseista päästäisiin eroon markkinoiden sääntelyn purkamisella. Kilpailunedistämisryhmää johtava Seppo Reimavuon mukaan alalle on liian vaikea päästä, mikä pitää hinnat korkeina.

--?Taksiala on eniten säännelty toimiala Suomessa, vaikka kyse ei ole rakettitieteestä, hän huomauttaa.

Reimavuon mielestä kaikkien vakavaraisten ja ammattitaitoisten yrittäjien tulisi päästä alalle. Nyt viranomainen päättää taksien lukumäärästä. Reimavuon mukaan myös valtioneuvoston vahvistamista enimmäistaksoista pitäisi luopua. Nykyäänkin enimmäistaksan saisi alittaa.

--?Alan yrittäjäjärjestö [Taksiliitto] on kuitenkin niin vahva, että kaikki ajavat enimmäistaksalla. Jos alalle pääsisi enemmän yrittäjiä, joku voisi ajaa vähän halvemmallakin, Reimavuo pohtii.

Reimavuo ei kuitenkaan usko, että sääntelystä päästään eroon lähivuosina. Kilpailuviraston mielestä taksiliikennelaki kaipaa täysremonttia, mutta valmisteilla olevassa lainmuutosesityksessä ei puututa sääntelyyn.