Tiina Ruuska laulaa ja kokkaa

Tiina Ruuska yhdistää työssään laulamisen ja kokkailun. Muuramelaissyntyinen laulajatar keikkailee ahkeraan ja haaveilee omasta ravintolasta. Vuosi 2004 ei juuri muuta nykyisin Vesangalla asuvan 33-vuotiaan laulajattaren rutiineja.

Kokkaava laulaja. Musiikki ja ruoanlaitto ovat ensi perjantaina Oulun Foxiassa esiintyvän Tiina Ruuskan veressä.
Kokkaava laulaja. Musiikki ja ruoanlaitto ovat ensi perjantaina Oulun Foxiassa esiintyvän Tiina Ruuskan veressä.

Tiina Ruuska yhdistää työssään laulamisen ja kokkailun. Muuramelaissyntyinen laulajatar keikkailee ahkeraan ja haaveilee omasta ravintolasta. Vuosi 2004 ei juuri muuta nykyisin Vesangalla asuvan 33-vuotiaan laulajattaren rutiineja.

Mäntyharjun Mäntymotellissa vuotensa Rosette-yhtyeensä kanssa päättänyt laulaja uskoo, että keikkoja on alkaneenakin vuonna riittävästi. Vuoden vaihtumista Ruuska kertoo tahdittaneensa hieman puolikuntoisena.

"Vaikka lauloin kuumeen kourissa, oli ilta kaikkinensa silti onnistunut", Ruuska hymyilee.

Uusia kujeita on myös luvassa. Ruuska miettii omien laulujen tekemistä ja kertoo, että hän tulee tekemään 2004 aikana varsinaisten bändikeikkojen lisäksi myös pienimuotoisia duoesiintymisiä.

"Yritän tehdä omia lauluja ja harjoitella aktiivisemmin saksofonin soittoa niin, että voisin ottaa sen taas mukaan keikoilleni."Laulava kokki


Ruuska on varsinaisen leipätyönsä ohella tehnyt viihdytyskeikkoja "laulavana kokkina". Ohjelmakokonaisuuden ideana on ollut yhdistää musiikkia ja ruuanlaittoa leppoisassa ilmapiirissä.

Palaute on suurtalous- ja ravintolakokiksi opiskelleen Ruuskan mukaan ollut sen verran palkitsevaa, että hän haluaa kehittää ideaa eteenpäin.

"Olen toivonut jo pitkään, että pääsisin jossain vaiheessa yhdistämään musiikkia ja ruuanlaittoa. Idea laulavasta kokista oli yksi tapa toteuttaa tuo haave."

Kymmenisen vuotta aktiivisesti Suomen tanssipaikkoja kiertänyt Ruuska pitää iskelmälaulajan ja kokin pestiä samanlaisina.

Vuonna 1995 Jyväskylässä järjestetyn Lavatähti-iskelmälaulukilpailun voiton kautta tanssikansan tietoisuuteen pongahtanut laulajatar piti kyökin puolelta ammattilaulajaksi siirtymistä aluksi pienenä shokkina.

"Kokin ja iskelmälaulajan ammatit ovat hyvin samanlaisia. Ne vaativat asiakaspalveluhenkisyyttä, taiteellistä silmää ja sitä, että artistin on molemmissa ammateissa oltava altis kritiikille."Musiikki veressä


Ruuska kertoo, että hän teki ensimmäiset keikkansa 1990-luvun alussa. Silloin häntä säestivät osalla keikoista myös oma isä ja veli.

Ensimmäisiin laulukilpailuihinsa Ruuska kertoo menneensä vanhempiensa ylenpalttisesta kannustuksesta tuohtuneena. "Vaikka menestystä ei heti tullutkaan, innostuin asiasta niin, että perustin oman tanssiorkesterin."

Kymmenen vuoden työn tuloksena Ruuska on oppinut muokkaamaan ohjelmistonsa kullekin tanssipaikalle sopivaksi.Hän kokee, että yleisöt ovat erilaisia eri puolella maata.

"Paikoilla on eri vaatimustasoja, ja ohjelmisto täytyy osata muokata tanssitaitoiselle yleisölle sopivaksi. Olen saanut sinnikkäällä työllä ja pitkäjänteisellä tekemisellä itselleni vakaan tanssittajan aseman, ja koen voittaneeni yleisön puolelleni hitaasti ja varmasti."

Ruuska on monilla keikoillaan soittanut myös saksofonia. Hän kertoo innostuneensa soittimen aistikkaasta olemuksesta ja huomanneensa, että sitä soittamalla hän voi kehittää hyvin myös laulajan vaatimaa hengitystekniikkaa.

"Ihmiset ovat jo kyselleet, että minne olen torveni jättänyt, mutta kuluvan vuoden aikana otan sen taas mukaan keikoilleni. Yleisö yllättyy positiivisesti aina, kun kaivan sen esiin."Ruuanlaitto on taidetta


Ruuanlaittoa Ruuska pitää yhtenä taiteen lajina. "Toiset luovat käsillään tauluja ja veistoksia, minä tykkään luoda uusia reseptejä ja valmistaa niistä herkullisia ruokia ihmisten nauttittaviksi. Haaveena olisi perustaa joskus oma, pieni ja sievä ruokaravintola ja kirjoittaa musiikkiväritteinen keittokirja."

Ruuska kertoo että keikoilla syötyjen ravintolaruokien jälkeen rehellinen kotiruoka maistuu aina hyvältä. Hänen lempiruokansa ovat perinteisiä suomalaisia.

Laulajatar tunnustaa hakevansa ruuanlaittoon ideoita niin Kokkisodasta kuin lennokkaan brittikokki Jamie Oliverin tähdittämästä Alaston kokki -sarjasta.

"Haen ohjelmista lähinnä ideoita ja sovellan niitä omaan ruoanlaittooni. Mielikuvituksen käyttö on ruokaa tehdessä aina välttämätöntä."

Tiina Ruuska tekee Pohjois-Suomessa tammikuussa kourallisen keikkoja. Torstaina hän laulaa Kittilässä, perjantaina Oulussa ja lauantaina Kalajoella. Kuun lopussa hän keikkailee Levillä, Kuusamossa ja Torniossa.