THL:n tutkija Me­hi­läi­sen ja Pih­la­ja­lin­nan kau­pas­ta: "Eihän mo­no­po­li­soi­tu­mi­nen ja kil­pai­lun ka­ven­tu­mi­nen tee kil­pai­lul­le hyvää"

THL:n tutkijan mukaan kahden sote-palveluita tuottavan yrityksen yhdistyminen voi johtaa valinnanvapauden kaventumiseen.

Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen Pihlajalinnasta.
Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen Pihlajalinnasta.
Kuva: LAURA TALVITIE

THL:n tutkijan mukaan kahden sote-palveluita tuottavan yrityksen yhdistyminen voi johtaa valinnanvapauden kaventumiseen. Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

Terveysmarkkinat keskittyvät Suomessa, kun Mehiläinen ostaa sosiaali- ja terveysalan palveluita tuottavan Pihlajalinnan.

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen tiistaina. Mehiläisen ja Pihlajalinnan kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. Yrityskaupan pitäisi toteutua konkreettisesti vuoden 2020 aikana.

– Yhdessä meillä on mahdollisuus tarjota entistä parempaa palvelua ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluita niin yksityis- ja yritysasiakkaillemme kuin julkisen sektorin kumppaneillemme kaikkialla Suomessa, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo yhtiön tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviointijohtaja Pekka Rissanen näkee, että kahden ison terveysalan yrityksen yhdistyminen vähentää alan kilpailua ja sitä kautta myös paljon mainostettua asiakkaiden valinnanvapautta.

– Eihän monopolisoituminen ja kilpailun väheneminen tee hyvää. Jos nyt ajatellaan, että yritämme rakentaa valinnanvapautta ja sitä kautta kohentaa yritysten välistä kilpailua asiakkaiden tekemien valintoja avulla, niin ketkä lopulta kilpailevat keskenään, hän kysyy ja lisää

– Kyllähän tällainen voi valinnanvapautta kaventaa, Rissanen kommentoi asiaa Lännen Medialle.

"Leveämmät hartiat"

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtajan Mikko Wirénin mukaan Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisen jälkeen Suomeen syntyy yhtiö, jolla riittävän leveät hartiat palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien tilaajaorganisaatioita.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpään mukaan Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistyminen antaa pohjan tehdä terveyspalveluista yhä enemmän digitaalisia ja mahdollisuuden luoda uusia palveluinnovaatioita.

– Tavoittelemme merkittävää kansainvälistä kasvua, ja kerroimme jo lokakuun lopulla ensimmäisestä tekemästämme lisenssisopimuksesta Digiklinikka-alustamme osalta. Nyt ponnistamme palveluvientiin entistä vahvemmalta pohjalta, kun kaupan myötä syntyy riittävän suuri toimija viemään suomalaista terveyspalveluosaamista kansainvälisille markkinoille, Järvenpää.