THL:n pää­joh­ta­ja HS:n haas­tat­te­lus­sa: Laaja testaus ja al­tis­tu­nei­den eris­tä­mi­nen voisi mah­dol­lis­taa ko­ro­na­ra­joi­tus­ten as­teit­tai­sen pur­ka­mi­sen

Strategia tarkoittaisi, että ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen väläyttävät mahdollisuuksia siitä, että koronarajoituksia voitaisiin vähitellen purkaa. Epidemian hillinnässä pitäisi ottaa käyttöön testaaminen ja altistuneiden eristäminen. Arkistokuva.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen väläyttävät mahdollisuuksia siitä, että koronarajoituksia voitaisiin vähitellen purkaa. Epidemian hillinnässä pitäisi ottaa käyttöön testaaminen ja altistuneiden eristäminen. Arkistokuva.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan Suomessa olisi mahdollista siirtyä uudenlaiseen strategiaan koronavirusepidemian päihittämiseksi. Helsingin Sanomien haastattelussa asiaa kommentoinut Tervahauta sanoo, että Suomessa olisi kesällä mahdollista siirtyä niin sanottuun hybridimalliin.

Tämä hybridistrategia tarkoittaisi sitä, että ensin hidastetaan viruksen leviämistä riittävästi, sitten aletaan purkaa rajoituksia asteittain ja pidetään samalla virus aisoissa. Se onnistuu laajalla testaamisella, tartuntaketjujen nopealla jäljittämisellä ja altistuneiden tehokkaalla eristämisellä.

– Meillä on ajatus, että ikkuna voisi olla auki tällaiselle hybridimallille. Että se olisi vielä Suomen oloissa mahdollinen, Tervahauta sanoo.

Lue myös: Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana

Tervahaudan mukaan kyse on Suomen oloihin sovellettuna mallista, jota on toistaiseksi menestyksekkäästi käytetty esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Molemmissa maissa yhteiskunta on pysynyt selvästi enemmän auki kuin Euroopassa ja viruksen leviämistä on onnistuttu patoamaan.

Tervahauta on keskustellut ajatuksistaan sosiaali- ja terveysministeriön, mutta ei suoraan hallituksen kanssa. Suomen linjasta päättää hallitus.

Tervahaudan mukaan suomalaiset ovat todella vähentäneet liikkumista rajoitusten myötä.

– Näyttää siltä, että virus ei ole lähtenyt meillä toistaiseksi hirveällä voimalla leviämään. Täytyyhän meidän silloin pystyä strategian painopistettä tarkastelemaan, sanoo Tervahauta HS:n haastattelussa.

Hänen mukaansa rajoituskeinot ovat jo nykyisellään tiukat, eikä niitä ole hyvä jatkaa useiden kuukausien ajan. Edellytyksenä rajoitusten purkamiselle on se, ettei tilanne huonone jatkossakaan.

Hybridistrategiaa Twitterissä kommentoineen THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä.

– Kaikki aikanaan – vielä kuukausi sitten ei tähän olisi ollut realistisia edellytyksiä – nyt palikat alkavat olla vähitellen kohdallaan. Yhdessä ulos halvaustilasta, Salminen kirjoittaa.