THL: Poh­jois-Poh­jan­maal­la ko­ro­na­vi­ruk­sen ris­ki­ryh­mä­läis­ten osuus maan al­hai­sim­pia – maa­kun­tien välillä on isoja eroja

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien määrä vaihtelee merkittävästi alueittain, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan taudin riskiryhmiä ovat yli 70-vuotiaat sekä ne, joilla on keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Sekä väestörakenteessa että sairastavuudessa on merkittäviä eroja Suomessa sisällä.

Vähiten riskiryhmään kuuluvia suhteessa väestömäärään on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (PPSHP) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).

-
Kuva: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Väestöön suhteutettuna eniten riskiryhmiin kuuluvia on Itä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa joka kolmas yli 18-vuotias kuuluu riskiryhmään. Seuraavaksi eniten riskiryhmään kuuluvia on Etelä-Savon ja Kainuun sairaanhoitopiireissä.

Riskiryhmään kuuluu 18–69-vuotiaista he, joilla on vaikea-asteinen sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, diabetes, johon liittyy liitännäissairauksia, vakava keuhkosairaus, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, sairaalloinen lihavuus, systeeminen sidekudossairaus ja merkittävästi vastustuskykyä heikentä sairaus kuten leukemia.

– Sairaanhoitopiirit voivat hyödyntää tietoa arvioidessaan, kuinka moni mahdollisesti tarvitsee sairaalahoitoa koronaepidemian aikana sekä kuinka paljon tarvitaan hoitohenkilökuntaa ja muita resursseja, sanoo THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikainen.

Iän puolesta riskiryhmään kuuluu noin 870 000 ihmistä.

Määrällisesti eniten riskiryhmään kuuluvia on HUSin alueella eli yli 260 000. Heistä sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia 18-69-vuotiaita on noin 55 000.

Riskiryhmään kuuluviksi on määritelty henkilöt, jotka ovat saaneet hoitoa yllämainittujen diagnoosien vuoksi vuosina 2015–2018. THL:n mukaan riskiryhmään kuuluvien määrä on todennäköisesti suurempi kuin tässä on arvioitu.