koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Ter­veil­le ei suo­si­tus­ta hen­gi­tys­suo­jai­men käy­tös­tä – ter­vey­den­huol­lol­la haaste saada suo­ja­mas­kit riit­tä­mään po­ti­lail­le ja hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­le

Oulun katukuvassa näkyy siellä täällä nenää ja suuta suojaavia maskeja.

Rotuaarin apteekissa oli maanantaina saatavilla kahta erilaista hengityssuojamallia.
Rotuaarin apteekissa oli maanantaina saatavilla kahta erilaista hengityssuojamallia.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun katukuvassa näkyy siellä täällä nenää ja suuta suojaavia maskeja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei toistaiseksi ole suositellut tai ohjeistanut suu- ja nenäsuojuksen käyttöä muille kuin terveydenhuollon ammattilaisille sekä koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville.

Suojuksen käyttöä suositellaan myös oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä.

Rotuaarin apteekki sai viime viikolla lisää hengityssuojaimia. Edellinen erä maskeja oli kovan kysynnän syystä loppunut apteekista.

–Hengityssuojaimia on mennyt mahdoton määrä ja menee edelleen. Vaikka kysyntää on, suojaimia riittää moneksi viikoksi eteenpäin, farmaseutti Kirsi Kiviranta sanoo.

Sen sijaan Oulun Yliopiston apteekista suu- ja nenämaskeja ei maanantaina saanut.

Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko toppuuttelee yksityisten ihmisten maskihamstrausta.

– Terveydenhuollolla on haaste saada hengityksen suojaimia ammattilaisten ja potilaiden käyttöön. Paikoin on jopa puutetta suojaimista. Kuitenkaan maskien apteekkimyyntiä ei toistaiseksi ole rajoitettu.

Huivin suojaustehosta suun ja nenän edessä ei Huuskon mukaan ole suojaavaa näyttöä.

Suojahanskojen käytöstä ei myöskään ole apua, jos niitä ei käytä oikein.

– Suojahanska likaantuu yhtä helposti kuin kädet. Jos hanskoja pidetään kauan, kädet hikoilevat ja voivat jopa lisätä bakteerien määrää iholla.

Muut, kuten matkailijat tai asiakaspalvelutyötä tekevät henkilöt, eivät THL:n mukaan todennäköisesti hyödy suu- ja nenäsuojuksen käytöstä. Näyttöä ei ole siitä, että suu- ja nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi koronavirustartuntoja.

Vaikka suojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein. Suojus on vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti.