Ter­ro­ris­ti­jah­ti jatkuu Bel­gias­sa: Pa­rii­sin iskujen pää­epäil­ty pa­koil­lut jo neljä kuu­kaut­ta

Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä.

Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä.
Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä.
Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä.
Kuva: EPA/LAURENT DUBRULE

Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä. Terrorisminvastaisen ratsian oli tarkoitus kohdistua hylättyyn asuntoon, mutta poliisi joutuikin tulituksen keskelle. Ratsia liittyi poliisin laajoihin ja alati jatkuviin tutkimuksiin, joissa yritetään löytää 13. marraskuuta Pariisissa tehtyihin terrori-iskuihin kytkeytyneitä henkilöitä.

Neljä poliisia haavoittui. Yksi epäilty kuoli. Hän oli 35-vuotias algerialaismies, jonka vierestä löytyi muun muassa ase ja äärijärjestö Isisin lippu.

Mies ei ollut poliisin tarkkailulistalla, mutta hänestä oli yksi merkintä, joka oli kirjattu viime vuonna tehdystä varkaudesta.

Algerialaismies asui Brysselissä laittomasti. Asunnossa oli eri tietojen mukaan myös kaksi muuta miestä. He pääsivät pakenemaan eikä heitä ole tavoitettu. Poliisi on jatkanut ratsioita tiistain ja keskiviikon jälkeen.

-
Kuva: EPA/LAURENT DUBRULE

Edelleenkään ei ole selvää, liittyivätkö algerialaismies ja kaksi muuta karkuun lähtenyttä Pariisin iskuihin. Poliisi teki kaksi ratsiaan liittynyttä pidätystä keskiviikkona, mutta kumpikin miehistä päästettiin myöhemmin vapaaksi eikä heitä epäillä mistään.

New York Times kirjoittaa, että Belgian syyttäjänviraston tiedottaja Eric Van Der Sijpt sanoi medialle keskiviikkona, että belgialaisviranomaiset ovat tehneet Pariisin iskujen jälkeen yli sata kotietsintää ja pidätettyinä on ollut iskuihin liittyen 58 ihmistä. Edelleen kiinniotettuna Belgiassa on 10 ihmistä, joita vastaan on nostettu useita eri syytteitä. Heidän kaikkien epäillään liittyvän Pariisin terrori-iskuihin. Heidät on otettu kiinni neljän kuukauden aikana.

Pääepäiltyä ei ole saatu kiinni

Kaikista etsinnöistä huolimatta yksi Pariisin iskujen suunnittelun pääepäillyistä, 26-vuotias Salah Abdeslam, on edelleen karussa. Etsitty syntyi Brysselissä, mutta hän on Ranskan kansalainen.

Abdeslamista tiedetään se, että iskujen jälkeen viranomaiset pysäyttivät hänet Ranskan ja Belgian rajalla, mutta häntä ei otettu tuolloin kiinni.

Kyse oli ilmeisesti siitä, ettei hänen ja hänen veljensä osallisuutta iskuihin tuolloin vielä tiedetty. Abdeslamin veli oli yksi Pariisin itsemurhapommittajista.

Miehen kanssa autossa oli tietojen mukaan myös kaksi muuta henkilöä, jotka olisi myöhemmin pidätetty. He ovat kuitenkin kiistäneet tienneensä, mitä Abdeslam oli tehnyt Pariisissa, CNN uutisoi.

Veljesten vanhemmat saapuivat Eurooppaan alun perin Marokosta. Abdeslamista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Viranomaisten mukaan miehen vuokraama musta Volkswagen Polo -auto löytyi hylättynä Bataclan’n konserttisalin ulkopuolelta. Konserttisalissa kuoli kymmeniä ihmisiä Pariisin iskuissa.

Viranomaiset kertoivat iskujen jälkeen, että Abdeslamin epäillään ostaneen sytyttimiä ennen iskuja. Hänen epäillään olleen määrä tehdä lisää iskuja Pariisissa, mutta on mahdollista, että hän vetäytyi lopulta aikeistaan. Abdeslamin uskotaan vieneen mustalla autolla konserttisaliin iskeneet miehet.

-
Kuva: Aurore Belot/Pacific Press

Viranomaiset eivät ole kommentoineet sitä, onko mies mahdollisesti edelleen Belgiassa. Sitä pidetään mahdollisena. Helmikuussa uutisoitiin laajasti, että poliisi olisi tehnyt  operaation juna-asemalla Belgiassa sen jälkeen, kun nimetön ilmoittaja oli kertonut nähneensä miehen. Aiheesta kirjoitti muun muassa The Telegraph.


Etsintä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Tällä viikolla tehty ratsia ei poliisin mukaan liittynyt Abdeslamiin.

Belgian hälytystila korkealla

Belgian pääministeri Charles Michel sanoi keskiviikkoiltana, että Belgian hälytystila pysyy toiseksi korkeimmassa luokassa terrorismin uhkaan liittyen.

Bryssel on elänyt epätietoisuuden varjossa Pariisin iskuista lähtien. Välillä koko kaupunki on ollut eristyksissä ja Belgia nostikin hetkeksi hälytystilansa korkeimpaan mahdolliseen luokkaan mahdollisten terrori-iskujen takia.

Viranomaiset uskovat, että useat nuoret Ranskan ja Belgian kansalaiset suunnittelivat Pariisin iskuja pitkään ja että suunnitelmia olisi laadittu juuri Belgiassa.

Iskujen sarjassa Ranskan pääkaupungissa kuoli 130 ihmistä ja useita loukkaantui viime marraskuussa.