Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Te­räs­jää­tä vai kohvaa – ma­na­man­sa­lo­lai­ses­sa Karp­pis­ten per­hees­sä on jään tajua jo nel­jän­nes­sä pol­ves­sa

Karppisten perhe tuntee Oulujärven jäät. Paikalliset sopimushenkilöt mittaavat sisävesien jäitä 50 kohteessa kolme kertaa kuukaudessa.

Teuvo ja Anni Karppinen totesivat, että Oulujärven Kaivannonsalmessa on 35 senttiä jäätä, josta teräsjäätä on 13 senttiä.
Teuvo ja Anni Karppinen totesivat, että Oulujärven Kaivannonsalmessa on 35 senttiä jäätä, josta teräsjäätä on 13 senttiä.
Kuva: Petri Hakkarainen

18-vuotias Vaalan lukion oppilas Anni Karppinen neuvoo jääkairan ja mittakepin käyttöä koulukavereillaan lukion talviluontopäivänä kotirantansa tuntumassa Oulujärven Kaivannossa. Napakka pakkanen kannustaa suorituksiin.

– Paina vain reilusti sitä kairaa. Vielä vähän kun väännät, niin menee läpi.

Vaikka Kaivannon jäänmittauksista ja tietojen kirjaamisesta sekä lähettämisestä huolehtii virallisesti Annin isä Teuvo Karppinen, työ on tullut Annillekin tutuksi.

Annin isän äidinäiti aloitti sademittaukset 1950-luvulla, vuonna 1969 isänäiti alkoi mitata lisäksi jään vahvuutta ja lumen syvyyttä jään päällä. Annin isä on vastannut mittauksista kymmenisen vuotta.

– Mielelläni olen mittauksissa mukana, kun tykkään muutenkin seurata luontoa, tehdä havaintoja ja valokuvata. Ehkä tuleva ammattikin jotenkin luontoon liittyy, Anni tuumii.

Kaivannonsalmi jäätyi tänä talvena 1. joulukuuta, mutta vasta 19. joulukuuta jää näytti siltä, että Teuvo Karppinen pääsi toteamaan sen paksuuden.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.