Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Te­ra­pia­ta­kuu toisi vai­kut­ta­van hoidon ter­veys­kes­kuk­siin

Terapiatakuu-kansalaisaloitteen allekirjoitti yli 52 000 suomalaista. Tavoitteena oli saada psykoterapeuttinen hoito yhdenvertaiseksi muiden vaikuttavien hoitomuotojen kanssa.

Maan hallitus esittää nyt yleistä hoitotakuuta, ei terapiatakuuta. Ministeri Aki Lindén on tuonut esille, että terapiatakuu on ongelmallinen, koska se rajoittuu vain yhteen hoitomuotoon.

Näin ministeri sulkee silmänsä kasvavilta mielenterveysongelmilta ja terveyskeskusten kehittymättömiltä palveluilta, joiden takia erityistoimia mielenterveyshoidon parantamiseksi tarvitaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvosto on jo vuonna 2018 katsonut, että psykoterapia ja muut vaikuttavat psykososiaaliset hoidot kuuluvat terveydenhuoltoon. Myös tutkimusnäyttö ja hoitosuositukset puoltavat lyhytpsykoterapeuttisten menetelmien käyttöä tavanomaisten mielenterveyden häiriöiden hoidossa. Silti nämä hoidot ovat usein potilaiden ulottumattomissa: terveyskeskusten palveluihin sisältyy vain harvoin hoidollinen psykoterapia.

"Jokaisella tulee olla yhtäläinen oikeus terveyspalveluihin, riippumatta siitä onko terveysongelma fyysinen tai psyykkinen."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.