Teol­li­suus­liit­to hylkäsi val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan so­vin­to­esi­tyk­sen – "Pal­kan­ko­ro­tuk­set täysin riit­tä­mät­tö­miä"

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa tasoa, jota neuvoitteluissa on haettu.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa tasoa, jota neuvoitteluissa on haettu.

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työkiistaan ei löytynyt maanantaina ratkaisua. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoehdotuksen, mutta Teollisuusliitto hylkäsi sen. Teknologiateollisuus puolestaan hyväksyi ehdotuksen.

Kiista koskee enää palkankorotusprosentteja, sillä osapuolet ovat päässeet sopuun muista asioista.

Teollisuusliiton mielestä sovintoehdotuksen palkankorotukset olivat täysin riittämättömiä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa sitä, mitä he ovat neuvotteluissa hakeneet.

Ehdotuksen mukaan niin kutsutut kiky-tunnit poistuisivat ja ensisijaisena vaihtoehtona teknologiateollisuudessa olisi, että palkankorotuksista sovitaan paikallisesti. Jos paikallista ratkaisua ei löydy, palkkoja nostetaan niin kutsutun perälaudan mukaisesti. Piekkalan sovintoehdotus koski juuri tätä perälautaa.

"Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä"

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka ole väistynyt.

–  Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä, Helle sanoo.

Teollisuusliiton mukaan se on esittänyt maltillisia korotuksia, jotka eivät "millään tavalla vaarantaisi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä".

–  Ilmoitimme hyvissä ajoin työnantajille, että meidän osaltamme talkootyön tekeminen on loppu. Emme näin ollen myöskään tietenkään hyväksy sitä, että ilman kustannusvaikutuksia tehdyn työajan lisäyksen poistolle laskettaisiin jotain hintaa, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusta pidetään käynnissä olevan liittokierroksen päänavauksena, sillä moni muu odottaa, millaiseen ratkaisuun siinä päädytään.

Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Lakot järjestettäisiin 9. – 11. joulukuuta.

Juttua päivitetty kello 21.15.