Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Te­nol­la ei ole enää nor­maa­le­ja kesiä" – ak­ti­vis­ti Áslat Holm­berg on huo­lis­saan siitä, että ehdoton lo­hen­pyyn­ti­kiel­to vaa­ran­taa Te­non­laak­son eli­voi­man

Kaikki muuttuu, mutta saamelaiset perinnekalastajat aikovat olla Tenolla vielä tuhannen vuoden päästäkin, sanoo Ellos Deatnu -liikkeen Áslat Holmberg. Hänen mielestään lohituristi on eräänlainen vieraslaji.

Tenojoen hiekkasärkille, rannoille ja saariin on ilmestynyt kesän aikana kylttejä, joissa lukee pohjoissaamen kielellä muun muassa seuraavaa.

“Bivdit lea gažaldat”: Pyytää on kysymys.

“Bivdit, oahppat”: Pyytää, oppia; kokea.

“Rievttit?”: Oikeudet?

Kyltit on pystyttänyt Ellos Deatnu! (Eläköön Teno!) -liike.

Tenon tilanne on huolestuttava, ja tunnelma joen varsilla kummallinen, kertoo liikettä edustava Áslat Holmberg.

Viime vuosi oli ennätyshuono lohivuosi. Vesi oli korkealla eikä patoja voinut laittaa. Sitä edellinen kesä oli melkein yhtä huono. Myös jokiveden poikkeuksellisen korkea lämpötila on vaivannut lohta ajoittain.

– Enää ei juurikaan ole niin sanottuja normaaleja kesiä, Holmberg sanoo.

Jokeen on noussut valtavat määrät Tyynenmeren lohta eli kyttyrälohta, jonka Venäjä aikanaan istutti Kuolaan. Sitä näyttää olevan joessa jo paljon enemmän kuin Atlantin lohta.

Tenon omien lohikantojen turvaamiseksi Suomen ja Norjan valtiot neuvottelivat vuonna 2017 voimaan tulleen Tenon kalastussopimuksen, joka rajoitti lohen kalastamista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.