Tehyn Ryt­kö­nen pitää 55 ki­lo­met­rin tur­va­vä­liä – ko­ro­na­vi­rus toi muu­tok­sia kun­ta-alan työ­eh­to­so­pi­mus­neu­vot­te­lui­hin

Kunta-alan työehtosopimuksista neuvoteltiin Kuntatyönantajat KT:n tiloissa 4–6 hengen ryhmissä, etänä ja eri puolilla taloa.

Kunta-alan neuvottelijat saapuivat valtakunnansovittelijan toimistoon keskiviikkona aamulla. Etualalla Kuntatyönantajien Markku Jalonen.
Kunta-alan neuvottelijat saapuivat valtakunnansovittelijan toimistoon keskiviikkona aamulla. Etualalla Kuntatyönantajien Markku Jalonen.

Kunta-alan työehtosopimuksista neuvoteltiin Kuntatyönantajat KT:n tiloissa 4–6 hengen ryhmissä, etänä ja eri puolilla taloa. Myös valtakunnansovittelijan toimistolla käytetään etäyhteyksiä.

Koronavirusepidemia on myös vaikuttanut kunta-alan työehto- ja virkasopimusneuvotteluihin.

Kuntatyönantajat KT:n tiloissa aiemmin käydyissä neuvotteluissa samassa huoneessa oli kerrallaan 4–6 henkilöä, ja monet osallistuvat neuvotteluihin videoyhteyden välityksellä.

– Tämä on ilmeisesti työmarkkinahistorian ensimmäinen kerta, kun isoja neuvotteluja käydään johdonmukaisesti etäyhteyksien ja turvavälien varassa, sanoo KT:n viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen.

Arolaisen mukaan joitain ihmisiä oli pakko olla fyysisesti paikalla, mutta neuvottelut käytiin mahdollisimman suuressa huoneessa, jotta ihmiset pystyivät pitämään 3–5 viiden metrin etäisyyden toisiinsa.

Pääneuvottelujen lisäksi eri puolella KT:n tiloja kokoontui alaryhmiä, joissa käytiin yksittäisiä asioita läpi. Myös näissä ryhmissä oli enimmillään noin kuusi henkilöä, ja osa oli mukana etäyhteyksillä.

Vähitellen monet siirtyivät etäyhteyksiin

Keskiviikkona neuvotteluja on jatkettu valtakunnansovittelijan toimistolla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus kielsi 16. maaliskuuta yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset ja kehotti ihmisiä pitämään etäisyyttä toisiinsa, jotta koronaviruksen leviämistä pystyttäisiin hidastamaan.

– Kun yli 10 ihmisen rajoitus tuli, oli selvä, että se otetaan täälläkin vakavasti.

Aluksi neuvottelut jaettiin saman rakennuksen sisällä eri tiloihin, mutta pikkuhiljaa monet siirtyivät etäyhteyksien käyttöön.

Tiistaina kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa keskeytyivät tuloksettomina. Työntekijöitä edustavat neuvotteluissa Julkisen alan unioni JAU:n kautta JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.

Työnantajaa edustaa Kuntatyönantajat KT.

Tehyn Millariikka Rytkönen neuvotteli 55 kilometrin päästä

Keskiviikkona neuvotteluja on jatkettu valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan johdolla valtakunnansovittelijan toimistolla.

KT:n Arolainen kertoo, että heiltä valtakunnansovittelijan toimistolle lähti kaksi ihmistä.

– Tämän aamun kokemuksen perusteella kovin montaa ihmistä ei oteta yhtä aikaa samaan tilaan.

Valtakunnansovittelijan toimistolta kerrottiin keskiviikkona aamupäivällä, että neuvotteluissa on ollut fyysisesti paikalla arviolta kolmesta viiteen ihmistä, ja muut ovat osallistuneet etäyhteyksien avulla.

Neuvotteluja käydään isossa tilassa, jotta ihmiset voivat istua kaukana toisistaan.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä neuvotteluissa edustavan Tehy ry:n puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi Twitterissä aamupäivällä, että hän on ensimmäistä kertaa etäyhteyksillä mukana valtakunnansovittelijan toimistolla käytävissä neuvotteluissa.

– Turvaväli Bulevardille 55 kilometriä, Rytkönen tviittasi.

Neuvotteluaikataulua on tiivistetty virusepidemian takia

Kunta-alan tammikuusta asti käydyt neuvottelut uusista työ- ja virkaehtosopimuksista ja kunnallisesta pääsopimuksesta päättyivät tiistaina tuloksettomina.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi tiistaina, että kunta-alan pääneuvotteluryhmän neuvottelijoiden näkemykset tietyistä sopimuksen sisällöistä eivät olleet lähentyneet toisiaan.

JHL:n mukaan näkemyseroja on niin palkankorotuksista ja tekstimuutoksista kuin sopimusrakenteen kehittämisaskelista. Tekstimuutoksilla tarkoitetaan muutoksia sopimuksen kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työaikamääräyksiin, työssä jaksamiseen ja työn laatuun.

Kuntaneuvottelujen aikataulua tiivistettiin koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Neuvotteluissa on kuitenkin jumiuduttu JHL:n mukaan alkutilanteeseen.

Kuntatyönantajat: "Liian suuret ja hajottavat vaatimukset"

Kuntatyönantajien tiedotteen mukaan neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erityisesti yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

– Liian suuret ja hajottavat vaatimukset uhkaavat elintärkeitä kuntapalveluita. KT on ollut valmis kehittämään myös kunnallista sopimus- ja neuvottelujärjestelmää, järjestö totesi tiedotteessaan.

KT kertoo, että työnantajaosapuoli on ollut valmis erimittaisiin sopimuskausiin, jotta "kunta-alalle turvattaisiin työrauha ja voimat voitaisiin keskittää epidemian ja sen seurausten torjumiseen".

Kunta-alan sopimuskausi päättyi tiistaina. Työehtojen osalta tämä tarkoittaa sitä, että vanhaa sopimusta noudatetaan niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat ja uudesta sopimuksesta on päästy sopuun.

Myös hoitoalalle syntyy sopimukseton tila, mutta vanhat työehdot jatkuvat jälkivaikutuksen turvin. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on vakuuttanut, ettei se lakkoile ainakaan koronakriisin aikana.

Myös yli 76 000 Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n jäsentä on sopimuksettomassa tilassa.

OAJ:n tavoitteena oli muun muassa korjata vuosityöaikaan liittyviä ongelmia, saada varhaiskasvatuksen opettajat samaan virkaehtosopimukseen muiden opettajien kanssa ja saada opettajien palkkatasoon korjausta, jotta se vastaisi työn vaativuutta myös pitkällä aikavälillä.

Juttua korjattu 2.4. klo 10.37. Toisin kuin alkuperäisessä jutussa mainittiin, Tehy edustaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä, ei pelkästään sairaanhoitajia.