Ruoka

Pihlajanmarja on hienostunut herkku

Pihlajanmarja on hyvä C-vitamiinin ja flavonoidien lähde. KUVA: Mika Lesonen
Ruoka 14.9.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Pihlajanmarja on hyvä C-vitamiinin ja flavonoidien lähde. Lisäksi se sisältää paljon beetakaroteenia, kalsiumia ja magnesiumia. Yksi vika pihlajanmarjoissa kuitenkin on, ne sisältävät enemmän tai vähemmän karvaalta maistuvia parkkiaineita. Koska vierekkäistenkin puiden marjat voivat olla erimakuisia, kannattaa ennen poimimista maistella ja valita ne makeimmat ja suurimmat marjat.

Kauppapuutarhoissa on myös myynnissä jalostettuja makeapihlajia, joiden risteytykseen on käytetty esimerkiksi aroniaa, omena- tai päärynäpuuta. Niiden marjat ovat makeita, suuria ja usein tummemmanpunaisia kuin tavallisella pihlajalla.

Pihlajanmarjat maistuvat parhaalta, kun pakkanen on ehtinyt puraista niitä vähän. Silloin tosin joutuu kilpailemaan myös lintujen kanssa siitä, kummat ehtivät hyödyntämään marjat. Tältä välttyy, kun poimii marjat jo nyt, ja pakastaa ne vähintään muutamaksi tunniksi.



Pihlajanmarjahillo


2 l pihlajanmarjoja
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
(1/2-1 dl konjakkia)

Perkaa ja huuhdo marjat. Pane marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua välillä sekoittaen 15 minuuttia. Kuori vaahto ja lisää halutessasi konjakkia.

Anna seistä puoli tuntia ja tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.



Pirkon pihlajamarjahillo


2 l pihlajanmarjoja
1 l marja-aronian marjoja
800 g-1 kg sokeria
3 dl vettä
2 tl vanilliinisokeria

Poimi marjat pakkasyön jälkeen tai pakasta ne yöksi. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää marjat.

Hauduta kunnes marjat pehmenevät ja kuorista tulee läpikuultavia. Lisää vanilliinisokeri.

Tölkitä puhtaisiin ja lämpimiin purkkeihin. Voit myös parafinoida purkit, kun hillo on hieman jäähtynyt. Säilytä kylmässä.



Pihlajanmarja-omenamarmeladi


2 l pihlajanmarjoja
1 kg omenoita
1 dl vettä
1 kanelitanko
1 kg hillosokeria

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Kuori ja lohko omenat sekä poista siemenkodat. Laita marjat, omenalohkot, vesi ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta ja kuori vaahto. Keitä 20-30 minuuttia kannen alla ja sekoita välillä.

Soseuta massa kaatamalla se siivilään. Painele lusikalla, niin saat tarkasti mehun ja massan talteen.

Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä noin vartti. Purkita ja säilytä kylmässä.

Sopii erinomaisesti riistan kera nautittavaksi.




Marmeladimakeiset


5 dl vettä
15 g (30 ml) agar-jauhetta
500 g sokeria
2 dl pihlajanmarjahilloa (tai pihlajanmarja-omenamarmeladia)
1 tl viinihappoa
sokeria

Mittaa vesi ja agar-jauhe kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää sokeri ja jatka keittämistä, kunnes seos kirkastuu (noin puoli tuntia).

Anna sokeriliemen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät hillon ja viinihapon. Kaada seos reunalliselle vadille jäähtymään.

Leikkaa hyytynyt marmeladi pieniksi neliöiksi. Sokeroi marmeladit, ja pane ne ilmavaan paikkaan kuivumaan.

Sokeri kostuu herkästi, mutta voit tarvittaessa sokeroida marmeladit parin päivän jälkeen uudelleen.



Pihlajanmarjakastike


6 dl pihlajanmarjoja
2 dl valkoviiniä tai omenamehua
2 dl vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia)

Perkaa ja huuhtele marjat. Keitä niitä viinin tai omenamehun kanssa 10-15 minuuttia. Valuta mehu siivilässä talteen ja pusertele massa lusikalla läpi. Laita seos siirapin kanssa kattilaan ja kiehauta. Tarjoa jäätelön kera.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
96
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
41
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image