Ruoka

Pihlajanmarja on hienostunut herkku

Pihlajanmarja on hyvä C-vitamiinin ja flavonoidien lähde. KUVA: Mika Lesonen
Ruoka 14.9.2006 0:00
Peerit Tähtinen
Pihlajanmarja on hyvä C-vitamiinin ja flavonoidien lähde. Lisäksi se sisältää paljon beetakaroteenia, kalsiumia ja magnesiumia. Yksi vika pihlajanmarjoissa kuitenkin on, ne sisältävät enemmän tai vähemmän karvaalta maistuvia parkkiaineita. Koska vierekkäistenkin puiden marjat voivat olla erimakuisia, kannattaa ennen poimimista maistella ja valita ne makeimmat ja suurimmat marjat.

Kauppapuutarhoissa on myös myynnissä jalostettuja makeapihlajia, joiden risteytykseen on käytetty esimerkiksi aroniaa, omena- tai päärynäpuuta. Niiden marjat ovat makeita, suuria ja usein tummemmanpunaisia kuin tavallisella pihlajalla.

Pihlajanmarjat maistuvat parhaalta, kun pakkanen on ehtinyt puraista niitä vähän. Silloin tosin joutuu kilpailemaan myös lintujen kanssa siitä, kummat ehtivät hyödyntämään marjat. Tältä välttyy, kun poimii marjat jo nyt, ja pakastaa ne vähintään muutamaksi tunniksi.



Pihlajanmarjahillo


2 l pihlajanmarjoja
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
(1/2-1 dl konjakkia)

Perkaa ja huuhdo marjat. Pane marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua välillä sekoittaen 15 minuuttia. Kuori vaahto ja lisää halutessasi konjakkia.

Anna seistä puoli tuntia ja tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.



Pirkon pihlajamarjahillo


2 l pihlajanmarjoja
1 l marja-aronian marjoja
800 g-1 kg sokeria
3 dl vettä
2 tl vanilliinisokeria

Poimi marjat pakkasyön jälkeen tai pakasta ne yöksi. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää marjat.

Hauduta kunnes marjat pehmenevät ja kuorista tulee läpikuultavia. Lisää vanilliinisokeri.

Tölkitä puhtaisiin ja lämpimiin purkkeihin. Voit myös parafinoida purkit, kun hillo on hieman jäähtynyt. Säilytä kylmässä.



Pihlajanmarja-omenamarmeladi


2 l pihlajanmarjoja
1 kg omenoita
1 dl vettä
1 kanelitanko
1 kg hillosokeria

Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Kuori ja lohko omenat sekä poista siemenkodat. Laita marjat, omenalohkot, vesi ja kanelitanko kattilaan. Kiehauta ja kuori vaahto. Keitä 20-30 minuuttia kannen alla ja sekoita välillä.

Soseuta massa kaatamalla se siivilään. Painele lusikalla, niin saat tarkasti mehun ja massan talteen.

Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä noin vartti. Purkita ja säilytä kylmässä.

Sopii erinomaisesti riistan kera nautittavaksi.




Marmeladimakeiset


5 dl vettä
15 g (30 ml) agar-jauhetta
500 g sokeria
2 dl pihlajanmarjahilloa (tai pihlajanmarja-omenamarmeladia)
1 tl viinihappoa
sokeria

Mittaa vesi ja agar-jauhe kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää sokeri ja jatka keittämistä, kunnes seos kirkastuu (noin puoli tuntia).

Anna sokeriliemen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät hillon ja viinihapon. Kaada seos reunalliselle vadille jäähtymään.

Leikkaa hyytynyt marmeladi pieniksi neliöiksi. Sokeroi marmeladit, ja pane ne ilmavaan paikkaan kuivumaan.

Sokeri kostuu herkästi, mutta voit tarvittaessa sokeroida marmeladit parin päivän jälkeen uudelleen.



Pihlajanmarjakastike


6 dl pihlajanmarjoja
2 dl valkoviiniä tai omenamehua
2 dl vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia)

Perkaa ja huuhtele marjat. Keitä niitä viinin tai omenamehun kanssa 10-15 minuuttia. Valuta mehu siivilässä talteen ja pusertele massa lusikalla läpi. Laita seos siirapin kanssa kattilaan ja kiehauta. Tarjoa jäätelön kera.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image