
Kauppapuutarhoissa on myös myynnissä jalostettuja makeapihlajia, joiden risteytykseen on käytetty esimerkiksi aroniaa, omena- tai päärynäpuuta. Niiden marjat ovat makeita, suuria ja usein tummemmanpunaisia kuin tavallisella pihlajalla.
Pihlajanmarjat maistuvat parhaalta, kun pakkanen on ehtinyt puraista niitä vähän. Silloin tosin joutuu kilpailemaan myös lintujen kanssa siitä, kummat ehtivät hyödyntämään marjat. Tältä välttyy, kun poimii marjat jo nyt, ja pakastaa ne vähintään muutamaksi tunniksi.
Pihlajanmarjahillo
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
(1/2-1 dl konjakkia)
Perkaa ja huuhdo marjat. Pane marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kannen alla, kunnes muodostuu vesihöyryä. Sekoita joukkoon hillosokeri ja anna kiehua välillä sekoittaen 15 minuuttia. Kuori vaahto ja lisää halutessasi konjakkia.
Anna seistä puoli tuntia ja tölkitä puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.
Pirkon pihlajamarjahillo
1 l marja-aronian marjoja
800 g-1 kg sokeria
3 dl vettä
2 tl vanilliinisokeria
Poimi marjat pakkasyön jälkeen tai pakasta ne yöksi. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää marjat.
Hauduta kunnes marjat pehmenevät ja kuorista tulee läpikuultavia. Lisää vanilliinisokeri.
Tölkitä puhtaisiin ja lämpimiin purkkeihin. Voit myös parafinoida purkit, kun hillo on hieman jäähtynyt. Säilytä kylmässä.
Pihlajanmarja-omenamarmeladi
1 kg omenoita
1 dl vettä
1 kanelitanko
1 kg hillosokeria
Soseuta massa kaatamalla se siivilään. Painele lusikalla, niin saat tarkasti mehun ja massan talteen.
Kaada mehu takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä noin vartti. Purkita ja säilytä kylmässä.
Sopii erinomaisesti riistan kera nautittavaksi.
Marmeladimakeiset
15 g (30 ml) agar-jauhetta
500 g sokeria
2 dl pihlajanmarjahilloa (tai pihlajanmarja-omenamarmeladia)
1 tl viinihappoa
sokeria
Mittaa vesi ja agar-jauhe kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää sokeri ja jatka keittämistä, kunnes seos kirkastuu (noin puoli tuntia).
Anna sokeriliemen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät hillon ja viinihapon. Kaada seos reunalliselle vadille jäähtymään.
Leikkaa hyytynyt marmeladi pieniksi neliöiksi. Sokeroi marmeladit, ja pane ne ilmavaan paikkaan kuivumaan.
Sokeri kostuu herkästi, mutta voit tarvittaessa sokeroida marmeladit parin päivän jälkeen uudelleen.
Pihlajanmarjakastike
2 dl valkoviiniä tai omenamehua
2 dl vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia)
Perkaa ja huuhtele marjat. Keitä niitä viinin tai omenamehun kanssa 10-15 minuuttia. Valuta mehu siivilässä talteen ja pusertele massa lusikalla läpi. Laita seos siirapin kanssa kattilaan ja kiehauta. Tarjoa jäätelön kera.
Kommentoi ()
Pihlajanmarjasose on oivallinen ja puhdas vaihtoehto ketsupille .