Ruoka

Nuotiolla kaikki maistuu paremmalta

Hyvä vihje. Mikko Kangas ottaa retkelle mukaan termospullollisen kuumaa vettä ruoan valmistusta varten. Hiillos syntyy nopeammin pieniksi pilkotuista puista. KUVA: Pekka Peura
Ruoka 20.2.2003 0:00
Peerit Tähtinen
Kaleva

ikko Kangas Pohjois-Pohjanmaan Partiopiirin erä- ja seikkailuryhmän vetäjä tietää, mitä eripituisilla kesä- ja talviretkillä syödään. Nuotiolla paistettu täytetty varrasbroileri on hänen kesägourmet-ruokaansa. Talven suosikki, poronkäristys joko keitettyjen perunoiden tai perunamuhennoksen kanssa syntyy nuotiolla kohtuullisen nopeasti.

Perheitä Mikko Kangas kehottaa valmistautumaan päivän hiihtoretkeen jo aamulla.

"Pitää syödä hyvä aamiainen, esimerkiksi puuroa ja mysliä. Silloin riittää myös päiväksi energiaa."

Kerrospukeutuminen on valttia retkellä. Alimmaiseksi iholta kosteutta hyvin siirtävä alusasu. Seuraavaksi lämmittävä välikerros ja päällysvaatteet. Pipo kuuluu ilman muuta päähän, josta voi voi haihtua 80 prosenttia kehon lämmöstä. Tauoilla tarvitaan lämmittävä taukotakki, ettei tule vilu.

Reppuun pakataan lisäksi tulitikkuja, tuohta tai sytykepaloja, ruokailuvälineet, valmiita voileipiä, ruoka-ainekset, puukko ja kirves. Istuma-alustaksi käy hyvin retkipatja.

"Kun teräviä työkaluja otetaan mukaan, on syytä varata mukaan laastaria ja sidetarpeita."

Pussikeitot valmistuvat nopeasti, jos mukana on kaksi termospulloa, joista toisessa on ruoan valmistusta varten kuumaa vettä ja toisessa teetä tai kaakaota. Silloin ei tarvitse sulattaa lumesta vettä ja ruoka valmistuu nopeammin.

Jos kuitenkin käyttää lunta, kannattaa ottaa se pintakerrosta syvemmältä, jolloin lumessa on kivennäisaineksia mukana.

Haluaako valmistaa ruokansa pakissa vai kattilassa on makukysymys. Nuotiopaikalla voi odottaa joskus yllätys: puut ovat lopussa, joten retkikeitin ja polttoneste saattavat olla tarpeen. Kovilla pakkasilla kaasukeittimet eivät aina toimi.

"Hiihtoretkeä varten pukeudun siten, että aluksi jopa vähän palelee. Eikä retken aikana tarvitse hiihtää henkihieveriin. Ja aina hiihdetään sen hitaimman mukaan. Pysähdellään välillä ja ihaillaan luontoa. Retkestä pitää jäädä hyvä mieli."

Jotta hiihto tuntuisi mukavalta, niin ainakin pitovoidetta lipsumisiin ja eri kelien luistovoiteita voisi mahduttaa reppuunsa.

"Lumesta heijastuva aurinko voi viedä nahkat iholta, jos ei käytä aurinkovoidetta. Aurinkolasitkin ovat tarpeen."

Kaiken tämän tavaramäärän voi jakaa joko useampaan reppuun tai vetää ahkiolla, jossa perheen pienimmäinen voi välillä levätä.



Nestettä ja välipaloja


"Talvella hiihdon aikana nesteen nauttiminen on tärkeää. Kätevä tapa on täyttää taskumatti juomalla, ripustaa se narulla kaulaan ja jättää takin alle. Siellä neste pysyy sulana ja on helposti juotavissa", jatkaa Mikko Kangas.

Taskuista on mukava napostella hiihdon aikana suklaata ja pähkinöitä, jotta verensokeri pysyy riittävän korkeana, eikä tule heikkoa oloa.

Kaakao- tai teetauolla virkistyy kummasti. Tuhdit kerrosvoileivät syntyvät halkaistuista ruisleipäsistä, joille voi levittää esimerkiksi pikkelssiä, juustoa ja kinkkua.

Varsinainen ateria valmistetaan nuotiopaikalla. Monille riittää makkaranpaisto tikun nokassa. Räiskäleetkin valmistuvat helposti, jos mukaansa pakkaa paistinpannun. Omatekoinen taikina kulkee mukavasti muovipullossa. Voissa paistettuina räiskäleet maistuvat, vaikka olisivat pussitaikinasta tehtyjä. Mansikkahillo lisää vielä nautintoa.

"Retkiruoan pitäisi olla monipuolista, keveää ja nopeasti valmistuvaa", Mikko Kangas valistaa.

Säilykepurkkihommaa Mikko Kangas ei suosittele, koska se on painavaa ja roskaavaa. Kotona voi sitten syödä illalla tukevammin retken päätyttyä.

Jauhelihakeitto

kuivattua paistijauhelihaa
pekonin palasia
perunakuutioita
(makaronia)
kasvisliemikuutio
kuivattuja juureksia pussista
vettä

Jauhelihaa kannattaa kuivattaa vähintään kilon verran kerralla. Käytä vain parasta paistijauhelihaa, jota ensin kuumennat paistinpannulla, jotta lihaneste haihtuu. Jos lihaan jää kokkareita, pieni ne lastalla. Varo, ettei liha paistu.

Levitä uunivuoalle talouspaperia, levitä liha sen päälle ja laita 100-asteiseen uuniin. Jätä luukku raolleen. Kuivata viisi tuntia. Voit vaihtaa paperia välillä, jos se vaikuttaa kovin rasvaiselta.

Laske uunin lämpötila 50 asteeseen ja jatka kuivatusta seitsemän tuntia. Lihaa on hämmennettävä koko kuivatuksen ajan.

Kuivattu liha näyttää irtonaiselta tummanruskealta purulta. 25 grammaa kuivattua lihaa vastaa noin sataa grammaa tuoretta jauhelihaa. Suolan voi lisätä ruoan valmistusvaiheessa tai jo esikuivatuksen aikana.

Nuotiolla lisää kuumaan veteen ruoka-ainekset. Maustepusseissa myytävät kuivatut keittojuurekset antavat lisämakua keittoon. Tarkista lopuksi suola.



Foliopihvit


Yhdelle

300 g jauhelihaa
peruna
juureksia
sipuli

Ennen retkeä voit laittaa valmiiksi ruoka-ainekset folionyyttiin ja siirtää nyytit suoraan repusta hiilloksen reunaan, jossa kypsennät ensin toista puolta 10-15 minuuttia ja sitten toista.

Mausta ensin liha suolalla ja pippurilla sekä taputtele pihviksi. Laita foliolle muutama nokare voita pihvin alle. Pilko juurekset kuutioiksi ja laita ne pihvin päälle. Voit käyttää myös valmiita pakastesekoituksia.

Kääri nyytiksi ja laita vielä toinen kerros foliota päälle, ettei ruoka pala nuotiolla.

Folionyyteissä voi kypsentää muutakin, esimerkiksi kalaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image