Ruoka

Nuotiolla kaikki maistuu paremmalta

Hyvä vihje. Mikko Kangas ottaa retkelle mukaan termospullollisen kuumaa vettä ruoan valmistusta varten. Hiillos syntyy nopeammin pieniksi pilkotuista puista. KUVA: Pekka Peura
Ruoka 20.2.2003 0:00
Peerit Tähtinen
Kaleva

ikko Kangas Pohjois-Pohjanmaan Partiopiirin erä- ja seikkailuryhmän vetäjä tietää, mitä eripituisilla kesä- ja talviretkillä syödään. Nuotiolla paistettu täytetty varrasbroileri on hänen kesägourmet-ruokaansa. Talven suosikki, poronkäristys joko keitettyjen perunoiden tai perunamuhennoksen kanssa syntyy nuotiolla kohtuullisen nopeasti.

Perheitä Mikko Kangas kehottaa valmistautumaan päivän hiihtoretkeen jo aamulla.

"Pitää syödä hyvä aamiainen, esimerkiksi puuroa ja mysliä. Silloin riittää myös päiväksi energiaa."

Kerrospukeutuminen on valttia retkellä. Alimmaiseksi iholta kosteutta hyvin siirtävä alusasu. Seuraavaksi lämmittävä välikerros ja päällysvaatteet. Pipo kuuluu ilman muuta päähän, josta voi voi haihtua 80 prosenttia kehon lämmöstä. Tauoilla tarvitaan lämmittävä taukotakki, ettei tule vilu.

Reppuun pakataan lisäksi tulitikkuja, tuohta tai sytykepaloja, ruokailuvälineet, valmiita voileipiä, ruoka-ainekset, puukko ja kirves. Istuma-alustaksi käy hyvin retkipatja.

"Kun teräviä työkaluja otetaan mukaan, on syytä varata mukaan laastaria ja sidetarpeita."

Pussikeitot valmistuvat nopeasti, jos mukana on kaksi termospulloa, joista toisessa on ruoan valmistusta varten kuumaa vettä ja toisessa teetä tai kaakaota. Silloin ei tarvitse sulattaa lumesta vettä ja ruoka valmistuu nopeammin.

Jos kuitenkin käyttää lunta, kannattaa ottaa se pintakerrosta syvemmältä, jolloin lumessa on kivennäisaineksia mukana.

Haluaako valmistaa ruokansa pakissa vai kattilassa on makukysymys. Nuotiopaikalla voi odottaa joskus yllätys: puut ovat lopussa, joten retkikeitin ja polttoneste saattavat olla tarpeen. Kovilla pakkasilla kaasukeittimet eivät aina toimi.

"Hiihtoretkeä varten pukeudun siten, että aluksi jopa vähän palelee. Eikä retken aikana tarvitse hiihtää henkihieveriin. Ja aina hiihdetään sen hitaimman mukaan. Pysähdellään välillä ja ihaillaan luontoa. Retkestä pitää jäädä hyvä mieli."

Jotta hiihto tuntuisi mukavalta, niin ainakin pitovoidetta lipsumisiin ja eri kelien luistovoiteita voisi mahduttaa reppuunsa.

"Lumesta heijastuva aurinko voi viedä nahkat iholta, jos ei käytä aurinkovoidetta. Aurinkolasitkin ovat tarpeen."

Kaiken tämän tavaramäärän voi jakaa joko useampaan reppuun tai vetää ahkiolla, jossa perheen pienimmäinen voi välillä levätä.



Nestettä ja välipaloja


"Talvella hiihdon aikana nesteen nauttiminen on tärkeää. Kätevä tapa on täyttää taskumatti juomalla, ripustaa se narulla kaulaan ja jättää takin alle. Siellä neste pysyy sulana ja on helposti juotavissa", jatkaa Mikko Kangas.

Taskuista on mukava napostella hiihdon aikana suklaata ja pähkinöitä, jotta verensokeri pysyy riittävän korkeana, eikä tule heikkoa oloa.

Kaakao- tai teetauolla virkistyy kummasti. Tuhdit kerrosvoileivät syntyvät halkaistuista ruisleipäsistä, joille voi levittää esimerkiksi pikkelssiä, juustoa ja kinkkua.

Varsinainen ateria valmistetaan nuotiopaikalla. Monille riittää makkaranpaisto tikun nokassa. Räiskäleetkin valmistuvat helposti, jos mukaansa pakkaa paistinpannun. Omatekoinen taikina kulkee mukavasti muovipullossa. Voissa paistettuina räiskäleet maistuvat, vaikka olisivat pussitaikinasta tehtyjä. Mansikkahillo lisää vielä nautintoa.

"Retkiruoan pitäisi olla monipuolista, keveää ja nopeasti valmistuvaa", Mikko Kangas valistaa.

Säilykepurkkihommaa Mikko Kangas ei suosittele, koska se on painavaa ja roskaavaa. Kotona voi sitten syödä illalla tukevammin retken päätyttyä.

Jauhelihakeitto

kuivattua paistijauhelihaa
pekonin palasia
perunakuutioita
(makaronia)
kasvisliemikuutio
kuivattuja juureksia pussista
vettä

Jauhelihaa kannattaa kuivattaa vähintään kilon verran kerralla. Käytä vain parasta paistijauhelihaa, jota ensin kuumennat paistinpannulla, jotta lihaneste haihtuu. Jos lihaan jää kokkareita, pieni ne lastalla. Varo, ettei liha paistu.

Levitä uunivuoalle talouspaperia, levitä liha sen päälle ja laita 100-asteiseen uuniin. Jätä luukku raolleen. Kuivata viisi tuntia. Voit vaihtaa paperia välillä, jos se vaikuttaa kovin rasvaiselta.

Laske uunin lämpötila 50 asteeseen ja jatka kuivatusta seitsemän tuntia. Lihaa on hämmennettävä koko kuivatuksen ajan.

Kuivattu liha näyttää irtonaiselta tummanruskealta purulta. 25 grammaa kuivattua lihaa vastaa noin sataa grammaa tuoretta jauhelihaa. Suolan voi lisätä ruoan valmistusvaiheessa tai jo esikuivatuksen aikana.

Nuotiolla lisää kuumaan veteen ruoka-ainekset. Maustepusseissa myytävät kuivatut keittojuurekset antavat lisämakua keittoon. Tarkista lopuksi suola.



Foliopihvit


Yhdelle

300 g jauhelihaa
peruna
juureksia
sipuli

Ennen retkeä voit laittaa valmiiksi ruoka-ainekset folionyyttiin ja siirtää nyytit suoraan repusta hiilloksen reunaan, jossa kypsennät ensin toista puolta 10-15 minuuttia ja sitten toista.

Mausta ensin liha suolalla ja pippurilla sekä taputtele pihviksi. Laita foliolle muutama nokare voita pihvin alle. Pilko juurekset kuutioiksi ja laita ne pihvin päälle. Voit käyttää myös valmiita pakastesekoituksia.

Kääri nyytiksi ja laita vielä toinen kerros foliota päälle, ettei ruoka pala nuotiolla.

Folionyyteissä voi kypsentää muutakin, esimerkiksi kalaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
86
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image