Ruoka

Muistatko vielä keikauskakun?

_
Ruoka 8.7.2009 17:04
Peerit Tähtinen, tekstiPekka Ala-aho, kuvat

Kaleva

Mökkikeittiön hyllystä osui käteen Hamsterin keittokirja, jonka esipuheessa kirjailija Veikko Huovinen toteaa muun muassa: "Enimmät kerrostalojen kellarit ovat mitääntekemättömiä, hillopurkki kuohuu yli jo syyskuun alussa ja suolasienet ottavat hometta. Pakastekaappi on varmaan hyvä ase tomeran emännän käsissä, mutta pahat kielet kertovat ensi-innon ja uutuuden viehätyksen lakastuttua pakastekaapista löytyvän vain unohtuneita, kelttuisia, jänteisiä lihanretkuja ja muumioituneita pilkkiahvenia."

Huovinen jatkaa vielä retkeilyn ja kesämökkielämän ongelmiin: "Millainen eväs säilyy kesähelteillä mustan auton matkatavarasäilössä, mitä pakataan reppuun, mitä tarjotaan yllätysvieraille, jotka rynnistävät kesämökille nälkäisinä kuin liettualaiset sudet."

Ja vastaa: "Säilykepurkki ratkaisee kaikki ongelmat. Säilykepurkki on asiallinen, järkevä, kaunis ja rauhoittava, se ei haise eikä ole pinnaltaan tahmea, se on mitoiltaan kätevä, se on varma, se on luotettava, peltipintainen, mutta sydämensä on yleensä hyvä ja aika maittava."

Maailmanmatkaajana tunnettu, kirjailija Kyllikki Villa ja Kirsti Rannikko opastavat puolestaan säilykepurkin valinnassa: "Ostaminen ei ole ainoa asia, joka vaatii taitoa tässä puuhassa. Taitamaton keittäjä kaataa purkin sisällön pataan ja sillä siisti. Mutta itse asiassa säilyke, vaikka se olisi valmista ruokaakin, on vain raaka-aine: keittäjä tekee siitä ruoan."

Hamsterin keittokirja on löytö lähes 40 vuoden takaa ja osoittaa ruokakulttuurin aikamoisesti muuttuneen. Ennen kaikkea se vie ajatukset lapsuuden mökkielämään.

Silloisia suosikkeja olivat Mensan maksapasteija lasipurkissa, sikanautasäilyke, joka maistui leikkeleenä leivän päällä sekä ateriana voissa paistettuna keitettyjen perunoiden kera. Eikä sovi unohtaa Jalostajan lihapullia ja perinteikästä hernekeittoa.

Kirjan monet ohjeet ovat edelleen käyttökelpoisia niin mökkikeittiössä kuin retkeillessä ja miksei myös kotonakin. Keikauskakku ja kolmioleivät maistuvat yllättävän hyviltä.

Jalostajan, tuon kansallisrokan ja -sikanaudan luojan täyttäessä 70 vuotta juhlan kunniaksi ilmestyi Markku Haapion Purkkiruokaa-kirja kolme vuotta sitten. Jalostajanmäen pyttipannu on hieman päivitetty ruoka sikanaudasta ja tuhtia ruokaa tosimiehelle tai -naiselle.

Jääkaappien ja pakastimien aikakaudella olemme turhaan unohtaneet kätevät säilykepurkit, joissa ruoka säilyy varmimmin pilaantumatta huonoissakin olosuhteissa.



Hannun keikauskakku


fariinisokeria
ananasrenkaita
punaisia tai vihreitä cocktailkirsikoita
Taikina:
125 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl ananaspurkin mehua

Paistinpannu tai vastaavan kokoinen vuoka voidellaan kylmällä margariinilla tai voilla. Pohjaan ja seinämiin taputellaan fariinisokeria. Pohjalle asetetaan 4-5 ananasrengasta ja niiden keskelle kirsikat.

Taikina: voi tai margariini ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Voiseokseen lisätään munat yksi kerrallaan. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin ja jauhot ja ananasmehu lisätään taikinaan vuorotellen.

Taikina kaadetaan pannuun hedelmien päälle ja kakku kypsennetään 200-asteisessa uunissa. Kakku kumotaan hiukan jäähtyneenä ja tarjotaan jälkiruokana kermavaahdon kanssa.



Puutarhavoileipiä


Puutarhakutsuissa ja muissa epävakaissa olosuhteissa on mukavampaa syödä kaksinkertaisia kuin avoimia voileipiä. Tällöin kahden vastakkain asetetun voileivän väliin voi panna joko maukkaita tahnatäytteitä tai juusto- ja leikkeleviipaleita. Purkeissa ja putkiloissa on saatavissa monenlaisia voileipätahnoja ja vahvasti maustettuja voileipämajoneeseja.

Näppärintä on leikata vaaleaa tai tummaa vuokaleipää pituussuuntaan viipaleiksi. Toiselle pitkälle viipaleelle levitetään maustettua tahnaa sekä kenties salaatinlehtiä, ja toiselle vain voita, mahdollisesti maustettuna. Pitkät viipaleet asetetaan vastakkain ja leikataan kolmioiksi tai neliöiksi tai otetaan muotilla pyörylöitä.

Voileipien lisäksi voidaan tarjota kulhoista pieniä hillosipuleita, maustekurkkuja, paprikasuikaleita ja oliiveja, joita otetaan cocktailtikuilla.

Täyte-ehdotuksia:
kinkkupasteijaa, johon on sekoitettu maustekurkkukuutioita, tilkka lihalientä, silputtua persiljaa ja ruoholaukkaa sekä sinappia.
metvurstitahnaa, johon on sekoitettu silputtua hillosipulia, paprikaa, silputtua persiljaa ja juustoraastetta
maksapasteijaa, johon on sekoitettu pieniä omenakuutioita, sherryä, silputtuja oliiveja tai silputtua kurpitsaa, silputtua persiljaa ja/tai ruoholaukkaa
lohi- tai rapumajoneesia, johon on sekoitettusilputtuja äyriäisiä ja tilliä.


Jalostajanmäen pyttipannu


1 prk Lundenin sikanautaa tai Jalostajan kinkkusäilykettä
4 isoa tai 6 pienempää perunaa, kiinteä lajike
2-3 isoa sipulia
voita
suolaa, pippuria myllystä
4 keltuaista kuorepuolikkaissa

Kuori perunat ja leikkaa sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.

Kuumenna hieman suolattua vettä kiehuvaksi ja käytä perunakuutioita siinä parin minuutin ajan.

Nosta kuutiot pyyhkeen päälle ja taputtele kuiviksi. Paista voissa matalalla lämmöllä hitaasti pehmeiksi.

Kuori sipulit ja tee siitä karkeahkoa silppua. Pehmennä voissa kypsiksi; älä päästä palamaan.

Ota liha purkista ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot rapeiksi öljyssä. Mausta hyvin mustapippurilla.

Tee perunasta lämmitetylle lautaselle yksi raita, sipulista toinen ja lihakuutioista kolmas. Koristele keltuaiskuorella.

Tee mausteeksi sinappivaahtoa: vatkaa 2 prk kuohukermaa kovaksi vaahdoksi, johon sekoitat 1 dl:n Auran makeaa sinappia.


Lähde: Kirsti Rannikko, Kyllikki Villa; Hamsterin keittokirja. Vaihtelevia ruokia säilykkeistä. Esipuhe Veikko Huovinen. 1969, Otava.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:09
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
16:33
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
15:32
Moottorikelkkailija ohitteli autoja ja pakeni poliisia Kemissä – hovi ei alentanut 55 päivän vankeustuomiota
15:32
WWF: Vaikka lohta nousi Tornionjokeen kohtalaisesti, ylikalastusta ei voida jatkaa
15:24
Johtamismallista päätös vasta marraskuussa – Pormestarimallia ei ole hylätty, mutta nykymallia kehitetään valtuustokauden loppuun
15:20
Nuorten foorumi tutustutti Oulun lapsia ja nuoria vaikuttamismahdollisuuksiin – "Vielä on matkaa siihen, että saadaan kaikkien nuorten ääni kuulumaan"
15:04
Oululaisyhtiö iLoqin pörssilistaus jäi haaveeksi – yhtiö myytiin Nordic Capitalille 190 miljoonalla eurolla
87
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
29
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
18
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
16
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
13
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa
11
Henkilöauto törmäsi pylvääseen Hietasaaressa – kaksi ihmistä kuljettiin OYSiin
10
Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja alamäki syvenee ensi vuonna – ulkomaisten kiinteistösijoittajien määrä kasvussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työministeri Timo Harakan sidonnaisuudet

Nuo kaikki asiat on jo selvitetty virallisesti. Kaikkien ministereiden on täytynyt selvittää erilaiset sidokset eri intr... Lue lisää...
Taas kerran Höpötti6...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image